Jan Fidder: "De klimaatcrisis is ook een gezondheidscrisis"

Verbrand gras. Geen bloemen. En een heel groot stuwmeer dat helemaal droog ligt. Tijdens mijn vakantie naar de Zuid-Franse Alpen realiseerde ik me: hier hebben we het over. Dit is het bewijs dat het klimaat grondig aan het veranderen is.

Ik hoorde het ook om me heen. Als ik aan mensen vroeg hoe hun vakantie was, was het eerste dat ze zeiden: ‘Het was veel te heet en benauwd’. Door de extreme hitte deze zomer begint bij iedereen nu het kwartje te vallen dat droge zomers geen incident meer zijn. Er is écht iets aan de hand. Voor mij werd dat pijnlijk duidelijk toen ik voor dat stuwmeer stond. Normaal is dat een levendig surfgebied. In al die jaren dat ik naar Frankrijk ga, heb ik dit nog niet eerder gezien. Zelfs de sneeuw op de bergen leek te zijn verdwenen. Ik voel de noodzaak deze foto te delen, omdat de klimaatcrisis in mijn ogen ook een gezondheidscrisis is. Hoe houden we de wereld leefbaar?

’s Heeren Loo tekende in 2018 samen met 200 andere organisaties de Green Deal Duurzame Zorg. Iedere zorgorganisatie heeft zijn eigen doelen op het gebied van duurzaamheid, maar via de Green Deal zijn er ook gezamenlijke afspraken gemaakt. Waar de Green Deal destijds met name in het teken stond van het reduceren van CO2 uitstoot, ligt de focus in het nieuwe akkoord, dat later dit jaar verschijnt, meer op gezondheid. En juist dáár moet het volgens mij over gaan. Want als je in de zorg werkt, wil je zo goed mogelijk zorgen voor anderen. In een zo’n gezond mogelijke omgeving. Wat is goede zorg, zonder gezonde leefomgeving? Het is niet meer dan logisch dat wij als grote zorgorganisatie daar een maximale bijdrage aan willen leveren.

Is het nog om te keren? Gaan we die 1,5 graad halen? Dat weet ik niet. Maar niets doen is ook geen optie. Dat kan ik niet verantwoorden naar mijn kinderen en toekomstige generaties. In mijn eentje kan ik het verschil niet maken, maar samen kunnen we dat wel. Laten we ervoor zorgen dat we er alles aan hebben gedaan om de wereld leefbaar te houden. En extreme droogte en overstromingen zoveel mogelijk tegen te gaan. We zijn met 13.580 cliënten, 16.338 medewerkers, vele vrijwilligers en andere organisaties met wie we samenwerken. Je hebt het zo over 100.000 mensen die rechtstreeks bij ’s Heeren Loo betrokken zijn. Genoeg mensen om een verschil te kunnen maken.

Het enige wat we moeten doen is ons gedrag aanpassen. Bij ’s Heeren Loo zetten we fors in op het besparen van energie, het stimuleren van minder vervoer en het beperken, beter scheiden en recyclen van afval. Maatregelen die lang niet allemaal leuk zijn. En waar we allemaal aan moeten wennen. Ik ook. Zo eet ik geen vlees en heb ik mijn auto ingeruild voor een elektrisch exemplaar. Maar ik geef toe, mijn benzineauto kan ik af en toe best missen. Elke 300 kilometer moet ik mijn elektrische auto opladen, ook toen ik naar Frankrijk ging. Dan kan ik soms flink balen als ik hem oplaad, erbij wegloop en bij terugkomst merk dat de laadpaal zijn werk niet heeft gedaan. Maar het hoort erbij. Iedereen zal zijn gedrag moeten aanpassen. Alleen zo kunnen we in de toekomst blijven genieten van de Franse Alpen, de mooie gebieden in Italië en dichterbij huis natuurgebieden als de Veluwe. En het allerbelangrijkste, van onze gezondheid en een leefbare wereld.

Jan Fidder, voorzitter Raad van Bestuur 's Heeren Loo

Dit blog verscheen eerder op LinkedIn.


Gerelateerde items