Ik probeer de plastic vensters uit papieren enveloppen te halen en het apart weg te gooien. Net als de wikkels van de bekende sausflessen. En de deksels van glazen potjes. Ik vind dit van belang omdat het me stil doet staan bij duurzaam leven. Wat helpt dit het milieu, hoor ik je denken. Maar als het over bewustwording gaat is ieders rol groter dan je misschien zou verwachten. Juist wanneer we het samen doen.
Begin november tekenden partijen in de zorg de nieuwe Green Deal Duurzame Zorg 3.0 (GDZ3) waarin circulariteit als een van de vijf belangrijke thema’s is opgenomen. Met harde verplichtingen voor 2030. Dat betekent dat er werk aan de winkel is. Ook bij ons, bij ’s Heeren Loo. Dat werd pijnlijk duidelijk toen we een tijd geleden op verschillende locaties vuilniszakken hebben opgehaald en openmaakten. Het grootste deel in die zakken was geen restafval, maar papier, GFT, etensresten en plastic. Afval dat recyclebaar is. Dit zette ons aan het denken, want we hebben nog lang niet overal afvalscheidingsbakken staan. Maar dat gaat veranderen. Op alle locaties komen nieuwe afvalbakken om het scheiden van afval mogelijk te maken. Met uitzondering van de locaties waar het afval nog niet gescheiden wordt opgehaald door de afvalverwerker. Maar zodra dat gaat gebeuren, zijn wij er klaar voor. Het doel is dat 2/3 van ons restafval gaat afnemen.
We kijken ook naar hoe we minder afval kunnen produceren. Iedereen is zo aan het gemak van wegwerpen gewend geraakt. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een wegwerpvariant van. Daarom was ik ook zo enthousiast over het initiatief van onze collega’s uit Apeldoorn om wegwerp incontinentiemateriaal te vervangen voor een wasbare variant. Het is nog een pilot in samenwerking met Priovention BV, maar de eerste cijfers liegen er niet om. Van de 1.450 incontinentieluiers die een cliënt per jaar gebruikt, gaan we naar 10 per jaar. Wat een verschil hè? Bovendien geven bewoners aan dat ze het nieuwe incontinentiemateriaal mooier vinden. Voor iedereen is het dus een win-win situatie.
Een verandering begint vaak bij één persoon. Die anderen inspireert hetzelfde te doen. En zo volgen steeds meer mensen. Net zo lang tot we met z’n allen het verschil kunnen maken. Ik hoop dat ik jou vandaag op andere gedachten kan brengen om meer afval te reduceren, te scheiden en te recyclen. En dat je jouw ideeën om de wereld duurzamer te maken doorvertelt aan anderen. Dan weet ik zeker dat de wereld er over een tijdje ineens mooier uit zou kunnen zien.
Teken de GDZ3
Wil je als organisatie het verschil maken? Lees dan hier hoe je de GDZ3 kunt ondertekenen https://milieuplatformzorg.nl/nieuws/mpz-ondertekent-green-deal-duurzame-zorg-30/ Heb je zelf een goed idee om onze organisatie te verduurzamen? Stuur een berichtje naar onze programmamanager Duurzaam Ondernemen Jan Peter Niezink.
De toekomst van de zorg is groen 💚
- Jan Fidder, voorzitter Raad van Bestuur 's Heeren Loo
Dit blog verscheen eerder op LinkedIn