"Jan heeft zichzelf bewezen als kunstenaar"

Als schilder in hart en nieren vond Jan vier jaar geleden aansluiting bij amateurs kunstenaarsvereniging de Prententielozen. Jan is 70 jaar en heeft een verstandelijke beperking. Zijn begeleider Auke Terpstra schilderde daar al enige tijd in zijn vrije tijd en zag bij de vereniging een terugloop in het ledenaantal. Tegelijkertijd zag hij dat Jan heel creatief was. Zo bracht hij Jan in contact met de kunstenaarsvereniging. Daar schildert Jan nu al jaren vol passie, met een reeks prachtige kunstwerken als resultaat.

Auke: “Ik begeleid Jan wekelijks. Op vaste woensdagavonden komen we samen bij de kunstenaarsvereniging om onze creativiteit de vrije loop te laten. Jan heeft naast zijn verstandelijke beperking ook gehoorproblemen en kan zich moeilijk verstaanbaar maken. Ik weet inmiddels hoe ik Jan moet ‘lezen’. Daarom kan ik de schakel zijn tussen Jan en de andere leden van de vereniging. Naast Jan begeleid ik ook nog een andere cliënt bij de kunstenaarsvereniging. De overige amateurkunstenaars hebben geen beperking. Ze vinden het helemaal leuk dat Jan en de andere cliënt er op de woensdagen bij zijn.

Stillevens met een handtekening als finishing touch

We gaan vaak samen op zoek naar inspiratie. Maar Jan heeft vaak ook al zelf ideeën die hij op zijn eigen unieke manier tot leven brengt. Ik assisteer hem regelmatig met het vinden van de juiste kleuren en het mengen ervan. Verder doet Jan het helemaal alleen. Jan schildert het liefst stillevens, met een onmiskenbare handtekening van Jan als de finishing touch.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Bewezen als kunstenaar

Binnen de vereniging heeft Jan zichzelf inmiddels echt bewezen als kunstenaar. Jan heeft meegedaan aan meerdere overzichtsexposities en hij heeft zelfs enkele jaren geleden de eerste prijs gewonnen in de categorie schilderijen. Deze prijs, beoordeeld door een onafhankelijke jury van kunstkenners en kunstenaars, bekroonde zijn artistieke talent en bracht een glimlach op zijn gezicht. Zijn talent wordt ook opgemerkt door de professionele kunstenaar die Jan op de woensdagavond begeleidt. Deze kunstenaar is met name lyrisch over Jans kleurgebruik, keuze van onderwerpen en zijn unieke schildertechniek.

Positieve impact

Jan voelt zich volledig geaccepteerd en opgenomen binnen de vereniging. Het is een prachtige gelegenheid om op een ongedwongen manier met elkaar kunst te maken en elkaars werk te bewonderen. De aanwezigen, meestal 8 tot 10 personen, waarderen de kunst en de wederzijdse inspiratie die eruit voortvloeit. De begeleiding en ondersteuning zijn nog steeds nodig, maar het is duidelijk dat dit samen kunst creëren een positieve impact heeft op hun levens.”

Gerelateerde items