“Je doet iets voor een ander en komt zelf in beweging”

Een heidag in de Oude School op het woonzorgpark in Ermelo combineren met vrijwilligerswerk, dat deed het team van Movir waarin Kees en Fabian allebei als teammanager re-integratie werken. “Het was zowel voor ons plezierig om naar buiten te gaan, als voor de cliënten. Voor ons, omdat we de hele dag al met ons hoofd bezig waren en voor de cliënten, omdat ze best vaak binnen zitten. Begeleiders hebben daar niet veel tijd voor”, vertelt Kees. “En je kunt prachtig wandelen in het park”, vult Fabian aan.

Kees: “Mijn vrouw en dochter werken beide bij ’s Heeren Loo en toen ik op het woonzorgpark De Oude School zag, leek dat mij een mooie locatie voor de heidag met 9 collega’s.” “En ik vond het belangrijk dat als we daar dan toch zijn, dat we ook iets terug zouden doen”, vertelt Fabian. “Dat was mogelijk door met cliënten met een ernstige meervoudige beperking te gaan wandelen.”

Bevoorrecht

Kees: “Het was mooi om te doen en tegelijkertijd confronterend om te zien dat deze mensen zo afhankelijk zijn van anderen. Hoewel we in ons werk altijd bezig zijn met mensen die in een lastige fase in hun leven zitten, is het toch anders als je het aan den lijve meemaakt.” Fabian beaamt: “Het geeft voldoening. En het vormde een enorm contrast om een dag met al ons gepraat over strategie en dergelijke af te sluiten met zoiets tastbaars als een rondje lopen met mensen die dat niet zelfstandig kunnen. Dat heeft wel de meeste indruk achtergelaten. Het deed me beseffen hoe bevoorrecht we zijn dat we gewoon weg kunnen lopen en naar huis kunnen gaan als wij dat willen. In de waan van de dag sta je daar niet altijd bij stil.”

Betrokken begeleiders

“Tijdens het wandelen probeerde ik contact te maken door regelmatig iets te zeggen en de naam van de cliënt steeds te noemen”, vertelt Kees. “Ik kon niet zien of de cliënt daarop reageerde, want ik liep achter de rolstoel. Maar ik heb wel het idee dat ze het fijn vond om buiten te zijn. Het viel me op hoe automatische de begeleiders aansluiting vinden bij de cliënten, zowel bij vertrek uit de woning als bij binnenkomst. Dat gaat zo natuurlijk, terwijl ik er juist moeite voor moet doen. Het is echt een vak.”

Fabian: “Mij is vooral bijgebleven dat het keihard werken is, maar ze doen het met heel veel plezier en zijn erg betrokken bij de cliënten. Wij vonden het best spannend en waren heel voorzichtig met de cliënten, terwijl de begeleiders heel natuurlijk met hen omgingen en hen behandelen als ieder ander, ze zien de mens achter de beperking.

Combinatie heidag en wandelen werkt goed

De heidag combineren met vrijwilligerswerk is voor herhaling vatbaar”, legt Kees uit. “Je doet iets voor een ander, wat ze anders niet hadden kunnen doen. Bovendien brengt een stuk lopen jezelf ook in beweging; zo heb je twee vliegen in een klap. Het was voor mij de eerste keer dat ik zulk vrijwilligerswerk deed, meestal kies ik voor een bestuursfunctie. Dit heeft me wel aan het denken gezet, want je doet op deze manier veel directer iets voor een ander. Bovendien kan ik een heidag in de Oude School iedereen aanraden: het is een hele mooie plek en de lunch was fantastisch, bijna overdadig. De combinatie met een activiteit voor cliënten is een verrijking van de dag. Er is altijd wel iets te doen op zo’n groot terrein. Ook als je niet iets in direct contact met cliënten wil doen.

“Zo’n actieve vorm van vrijwilligerswerk past bij mij, vult Fabian aan. De combinatie van heidag en een wandeling werkt heel goed. Voor de begeleidster was dit ook de eerste keer. Zij zou dit wel vaker willen. Misschien moeten jullie het ook op de website aanbieden als mogelijkheid voor vrijwilligerswerk.”

Iets extra's voor iemand betekenen?

Vrijwilligers hebben een heel belangrijke rol in het netwerk van onze cliënten, soms zijn ze de enige die een cliënt ziet buiten onze medewerkers en zorgverleners. Veelal doen ze iets extra's, zoals wandelen, fietsen, een spelletje of gewoon er zijn. Wil jij net als Fabian en Kees iets extra’s betekenen in het leven van mensen met een verstandelijke beperking?

Meer over vrijwilligerswerk

Gerelateerde items

Terug naar boven