Als Tineke de Boer herinneringen ophaalt van 45 jaar werken bij Noorderhaven, gaan we terug in de tijd naar 14 september 1978.
Van de schoolbanken naar Noorderhaven
De stap naar Noorderhaven was voor Tineke niet zo groot. “Mijn halve familie werkte bij Noorderhaven. Vanuit school werd werken bij Noorderhaven ook gepromoot. Met onze klas organiseerden we elk jaar een uitje en dan gingen we bijvoorbeeld met de bewoners van de Sloep naar het Dolfinarium. Ik rolde in het vrijwilligerswerk en daar deed je wat nodig was. Als vakantiewerk werkte ik in de schoonmaakploeg. Daar kreeg ik veel respect voor de collega schoonmakers. Voor mij was duidelijk dat ik de zorg in wilde en ik begon met de inservice, z-opleiding, de voorloper van een BBL-opleiding. Elke maand had ik een week een cursus en de overige weken werkte ik bij 2 à 3 groepen met 8 of 12 cliënten.”
Zorgen, huishouden en administratie
“In die tijd was het werken anders. Tussen de middag werd met een kleine tractor grote pannen met eten gebracht. We hadden geen keuze, we aten gewoon het menu van de dag. Eens in de zoveel tijd herhaalde dat menu zich. Ook voor broodbeleg was de keuze beperkt. Elke dag haalden we een schaaltje jam en hagelslag en er was ook kaas en één soort vleeswaren. Cliënten krijgen nu veel meer keuze en maatwerk. We hebben nu meer werk nu wij ook de huishoudelijke taken, zoals de was, zelf doen. Je komt nu bijna niet van de woning af. Je kent niet meer alle collega's en het gemoedelijke mis ik wel eens.” Ook de computer deed zijn intrede. Tineke omschrijft zichzelf als ‘niet zo een online-type'. “Door wettelijke verplichtingen moesten we steeds meer digitaal vastleggen en ons verantwoorden. Daarin moest ik opnieuw mijn weg vinden. Dat vond ik lastig.”
Toekomst
Haar collega's wil ze meegeven dat er meer kan dan je denkt. “Door in contact te komen met andere disciplines kun je elkaars expertise bundelen. Luisteren naar elkaar en het leuke zien werkt heel positief. Ik vind het super te zien hoe goed een team begeleid wordt. Door goed te kijken naar cliënten zie je wat hij/zij leuk vindt. Dan organiseer je bijvoorbeeld een extra snoezelviering, vraag je een vrijwilliger of hij gitaar wil spelen of creëer je een beleving met licht en geur. Je kan veel zelf invullen. Je eigen schwung eraan geven maakt het hartstikke leuk.”
Ook werken in de gehandicaptenzorg?
Bij ’s Heeren Loo krijg je de ruimte om op jouw manier te werken. Met jouw talenten en ideeën draag je bij aan een goed leven voor mensen met een beperking. Werken bij ’s Heeren Loo in de gehandicaptenzorg is leuk en uitdagend. Elke dag is een beleving. Hoe vul jij je werk en leven graag in?