“Je kunt op ieder moment van het jaar stoppen met roken”

“Sinds vier dagen ben ik gestopt met het roken van shag. Voorheen rookte ik twee pakjes shag per week, dat is voor zo’n 120 euro per maand. Dat is veel geld wat ik liever ergens anders aan uitgeef. Een leuke vakantie bijvoorbeeld.” De stap naar helemaal stoppen met roken is voor Sebastiaan, die sinds 2017 woont op woonzorgpark Willem van den Bergh, nog net iets te groot. Hij is overgestapt op een e-smoker, een elektrische sigaret. “’s Ochtends en ’s avonds neem ik nu nog wel een peukie, maar die gaan er binnenkort ook nog vanaf. De e-smoker is een stuk goedkoper dan een pakje shag of sigaretten. En voor mij is twee of drie keer inhaleren vaak al genoeg. Dan stop ik hem weer weg.”

Het stoppen met roken valt voor Sebastiaan toevallig samen met #Stoptober. “Stoptober is voor mij niet zo speciaal. Je kunt op ieder moment van het jaar stoppen, ook in januari stoppen veel mensen. Ik stop alleen, mijn ouders blijven wel roken. Die zijn te oud om te stoppen met roken. Ik was twee jaar geleden al eens gestopt met roken, maar daar werd ik toen heel chagrijnig van. Maar daar heb ik nu helemaal geen last van. In mijn eerste poging om te stoppen met roken kreeg ik medicatie om me te helpen bij het stoppen. Daar werd ik misselijk van. Toen heb ik het helaas niet langer dan een week volgehouden. Deze keer probeer ik het langer vol te houden.”

Sebastiaan woont zelfstandig op het woonzorgpark in Noordwijk en werkt bij de kringloopwinkel en bij de boerderij. Daarnaast is hij voorzitter van de cliëntenraad, een rol waar hij erg enthousiast over is en veel contact heeft met anderen. “Ik probeer anderen te motiveren om ook te stoppen met roken, maar ik vind dat de motivatie vanuit jezelf moet komen. Je moet je poot stijf houden. Dat heb ik ook gedaan toen ik stopte met drank drinken. En daar ben ik definitief mee gestopt. Gewoon de knop omzetten en dan ben je er klaar mee. Ik ben heel blij dat me dat gelukt is. Met roken doe ik het stap voor stap, maar uiteindelijk wil ik wel helemaal stoppen. Ik doe het rustig aan en op mijn manier. Aan rokers of mensen die nog niet roken maar misschien willen gaan roken, wil ik zeggen: blijf ervan af. Het is duur en slecht voor je gezondheid.”

“Als in 2030 de hele zorg rookvrij wordt, maakt dat het makkelijker om helemaal niet meer te roken. Ik ben het er wel mee eens dat dat gaat gebeuren.”