“Je moet over heel veel dingen nadenken voor het evenement er echt is”

De Koninklijke Loop: een bijzonder initiatief op zaterdag 18 mei dit jaar. Het is een sponsorloop die georganiseerd wordt door begeleider Salih Toprak, samen met Michel en Peter: de ervaringsdeskundigen van ’s Heeren Loo in Ermelo. Een mooie samenwerking die is ontstaan uit de wens om iets goeds te doen voor een ander.

Een mooie samenwerking

Salih vertelt over het ontstaan van het idee: “Mijn schoonvader, toen wethouder in Apeldoorn, heeft er met de wandelbond voor gezorgd dat de ‘Koninklijke Weg’ er is gekomen. Een rolstoelvriendelijk pad van paleis Noordeinde naar paleis het Loo. Het zat in mijn hoofd om daar ooit iets mee te doen. En liefst in combinatie met dat bewoners mee kunnen doen en iets goeds kunnen doen voor een ander. Tijdens een wandeling met mijn manager Bram kreeg ik de tip om het plan eens te bespreken met de ervaringsdeskundigen. Hij noemde hun namen en ik dacht, hé, die ken ik! Ik werk op een locatie in de buurt van hun woning. Dus het contact was snel gelegd.”

Iedereen die wil, kan meedoen

De hele Koninklijke Weg aflopen is een te grote afstand voor één dag. Samen werd gekozen voor het deel tussen Kootwijk en Apeldoorn en de naam ‘Koninklijke Loop’. Peter en Michel adviseerden om meerdere afstanden mogelijk te maken, zodat ook echt iedereen die wil mee kan doen. Voor de loop kunnen deelnemers nu kiezen uit vier mogelijkheden: 2½, 6, 10 of 15 kilometer. Peter en Michel gaan zelf voor de langste afstand. Een behoorlijk eind en deels door heuvelachtig terrein. “Mocht het toch te zwaar worden onderweg, dan kunnen we met één van de pendelbussen die we hebben georganiseerd nog iemand meenemen”, stelt Salih gerust. “En we eindigen met een drankje voor iedereen in de Grote Kerk in Apeldoorn, om samen even bij te komen en gezellig na te praten.”

Peter vervolgt: “We hebben samen het goede doel uitgekozen, dat is een project van het Liliane Fonds geworden voor revalidatiezorg in Kameroen. Daar kwamen we op door reclames van Socutera. Bij het Liliane Fonds zijn ze ook enthousiast over ons idee.” Binnenkort is er een digitaal overleg met de PR-afdeling. Daarnaast is het benaderen van media één van de acties die door Michel en Peter werd genoemd. Dat moet helpen bij het behalen van het streven: een opbrengst van € 1.500 euro voor het goede doel.

Samen plannen en uitvoeren

Er zijn in totaal drie sessies geweest om samen de plannen te bedenken. De heren zijn nu aangekomen bij het uitvoeren van alle ideeën. Bijvoorbeeld het maken van een website met een inschrijfmogelijkheid en de mogelijkheid om te doneren. Er is iemand die foto’s maakt voor de website en tijdens het evenement. Iemand anders is bezig om met een drone een filmpje te maken, zodat je van tevoren al kunt zien wat de route is die je gaat lopen. “Met AI maken we ook een voice-over, die tips en adviezen geeft over wat je onderweg gaat tegenkomen.”

“Elke keer als we er met mensen over spreken, zijn die enthousiast. Dat is echt heel leuk om te zien, ook hoeveel mensen bereid te zijn om mee te helpen. Andere begeleiders en een verpleegkundige van het park die ook tijdens de dag willen meehelpen, andere bewoners die willen meelopen. Maar het is natuurlijk niet alleen voor bewoners van ’s Heeren Loo, we willen ook andere deelnemers. Het enige dat nog niet is gelukt, is een sponsor voor een lunchpakket en voor bidons met water voor onderweg.”

Dromen voor de toekomst

Peter en Michel zijn onder de indruk wat er achter de schermen allemaal moet gebeuren voor de sponsorloop. Michel vertelt: “Je moet echt over heel veel dingen nadenken voordat het evenement er echt is. Hoe moet je beginnen, wie moet je erbij betrekken. Alle voorzieningen regelen die nodig zijn om het mogelijk te maken. We snappen nu wel dat bij hele grote evenementen mensen echt maanden van tevoren al bezig zijn.” Al pratend komen de mannen tot de conclusie dat ze zelf ook al bijna een jaar geleden de eerste gesprekken hebben gevoerd over de sponsorloop.

Wat de toekomst van het initiatief betreft, hebben Peter en Michel meerdere ideeën. “We gaan na 18 mei eerst kijken hoe het ging. De inschrijfperiode is van 15 maart tot en met 13 mei en we hopen dan op 30 tot 50 deelnemers. Niet alleen vanuit ’s Heeren Loo, iedereen mag meedoen. Misschien kunnen volgend jaar gaan voor meer deelnemers en een hoger bedrag. Of misschien kiezen we dan een ander goed doel. Dat weten we nu nog niet precies.” Salih vult aan met een droom voor de toekomst: “Misschien kan de loop ooit zelfs in een aparte stichting ondergebracht worden en op die manier jaarlijks verder doorgaan.”