Jongeren met een LVB hebben geen gebruiksaanwijzing

Werken met LVB-jongeren

Lisanne is groepleidster op een woongroep van lichte verstandelijk beperkte jongeren (lvb). Dinsdag 26 januari is zij te zien in de documentaire ‘Zag je het maar’ om 22.55 uur op NPO2. In deze documentaire van Human volgt de kijker Lisanne, haar collega’s en de jongeren. “De eerste keer is het even wennen om jezelf te zien, omdat je je zelf met een vergrootglas ziet. Ik vind de documentaire mooi, puur en gaaf, omdat het echt is. Je ziet hoe ik in het werk sta en hoe ik echt ben. Het is niet gespeeld.”

Wennen

In het begin was het voor Lisanne en de jongeren wennen om de hele tijd een camera om hen heen te hebben. In de documentaire zie je dat de jongeren tegen Lisanne zeggen dat ze anders doet dan normaal. “In het begin van de draaiperiode was dat ook een beetje zo, omdat ik toen nog moest wennen. Je hebt toch de hele tijd het gevoel dat je op je vingers wordt gekeken. Ik heb gezegd dat ik het fijn vond dat de jongeren dat aangaven. Maar op een gegeven moment gingen ze de camera zelf ook gebruiken om te kijken of ik dan minder streng zou doen. Dan deden ze er later ook lacherig over, als ik zei ‘moet dat nou’.”

Ontbijtscene

“Jongeren kunnen vaak iets zeggen waarvan je zou denken dat het pijn kan doen, maar voor hen is het vaak een uiting. Dat zie je in de ontbijtscene waarin Meron tegen mij zegt: ‘Jij bent niks’. Dat is niet persoonlijk tegen mij gericht, maar dat zegt ze omdat ze het ergens niet mee eens is. Het is voor je zelf niet goed om het persoonlijk op te nemen als er verbale agressie is. Je moet er soms een dikke huid voor hebben, maar ook altijd in je achterhoofd houden dat het een bepaalde uiting van de jongere is.”

Terugblik

Sinds haar 18de werkt Lisanne met jongeren met gedragsproblemen. “Voor deze doelgroep bestaat geen gebruiksaanwijzing. Wat je in de film ziet, is inmiddels wat gedateerd. De opnamen zijn twee jaar geleden gemaakt. Nu ik mezelf terugzie, merk ik dat ik gegroeid ben in mijn werk. Die twijfel van toen heb ik niet meer zo. Ik probeer nieuwe dingen, mislukt het dan probeer ik iets anders. Het blijft mensenwerk, van mij en van de jongeren. Ik ben dan nieuwsgierig naar wat de kijker, en in het bijzonder mijn collega’s, vrienden en familie, ervan vinden. Er zullen altijd negatieve reacties zijn. Ik kan mij daar wel druk om maken, maar dan had ik niet mee moeten doen.”

Toekomstdromen

De toekomstdromen van de jongeren zijn bescheiden, maar zijn niet in een stap te realiseren. Ze moeten er soms drie stappen meer voor ondernemen. “Veel lvb-jongeren hebben hulp bij nodig omdat ze bijvoorbeeld snel afgeleid zijn en dus dingen kunnen vergeten of ergens niet opletten. Ook hebben ze op het werk meer ondersteuning nodig. En dit kan en wil niet ieder bedrijf geven, dus zo makkelijk is het voor lvb-ers niet om werk te vinden. Daarom is het ook belangrijk dat we meer van deze jongeren zien, een beperking is niet altijd een beperking. Dit kan ook veel mogelijkheden betekenen in een baan. Het is dus niet altijd zo dat de jongeren het niet kunnen, vaak is de samenleving er niet klaar voor om met deze doelgroep om te gaan.”

Onzichtbare groep

Lisanne heeft, samen met ’s Heeren Loo voor de documentairemakers en de rest van Nederland de deur opengedaan om een onzichtbare groep zichtbaar te maken. “Het zijn geen jongeren waar je bang voor hoeft te zijn. Je ziet hun lichte verstandelijke beperking niet aan de buitenkant, maar als je weet wie ze zijn en wat ze kunnen, dan zie je ook hun kwaliteiten. Ik vind het gaaf om dat beeld naar buiten te brengen. Dit is wat ik doe en wat ik leuk vind, dat mag iedereen zien”.

De documentaire Zag je het maar van omroep Human is dinsdag 26 januari om 22.55 uur te zien bij NPO2 en tot 25 februari 2016 via Uitzending Gemist.

Gerelateerde items

Terug naar boven