Jurrian startte een leer-werk traject bij 's Heeren Loo Groot Emaus en behaalde in no-time zijn MBO4 diploma

Jurrian en zijn werkbegeleider Anne Marie bij de diploma-uitreiking

Jurrian werkte als begeleider bij een dagbestedingslocatie van ’s Heeren Loo. Het werken met mensen met een licht verstandelijke beperking beviel hem goed. Op een dag vroeg iemand hem waar hij over vijf jaar dacht te staan. Dit zette dit hem aan het denken. Hij kwam erachter dat hij meer uitdaging wilde en solliciteerde bij Groot Emaus, het orthopedagogisch behandelcentrum van ’s Heeren Loo.

“Om hier te kunnen werken moest ik mijn MBO4 halen", vertelt Jurrian, “maar dat had ik er wel voor over. Ik kreeg de mogelijkheid om een leer-werk traject te volgen via de Care Academy Veluwe (CAV). Deze opleiding is ontwikkeld door zorgorganisaties en het onderwijs samen. Daardoor sluit de theorie goed aan bij de praktijk. Ik ben meer een doener dan iemand die graag leert, maar de combinatie van vier dagen werken en één dag school was voor mij perfect. Het heeft me een diploma, een heleboel ervaring en een mooi baan opgeleverd.

Bij Groot Emaus verblijven jongeren met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen. Zij zijn hier altijd tijdelijk. Ik werkte tijdens het leer-werk traject op de crisisafdeling. Dat vond ik heel interessant. Niet alleen omdat de samenstelling van de groep regelmatig wisselt maar ook doordat ik te maken kreeg met gezinsvoogden, onder toezicht stellingen en uit huis plaatsingen. Er ging een wereld voor me open. Bij zo’n crisisopname zitten de ouders er, net als de jongere, vaak helemaal doorheen. Het is fijn om ze dan even te kunnen ontlasten. En om vervolgens samen te denken in oplossingen. 

Als de jongeren hier komen krijgen ze eerst een intake. Er wordt gekeken waar ze goed in zijn en in de vrijetijdsbesteding wordt daarbij aangesloten. Dat vind ik mooi. Ook gaan ze hier naar school. Het zijn pubers die zich nog ontwikkelen. Je bent daarom veel aan het opvoeden. En je moet in zo’n groep vaak de-escalerend werken. Daarnaast werk je samen met hun ouders of voogd aan hun perspectief. Dat zijn mooie uitdagingen." 

Werkbegeleider

Anne Marie werkt inmiddels ruim een jaar als werkbegeleider bij Groot Emaus. “Na 15 jaar op de groep werken was de stap om werkbegeleider te worden een mooie. Het geeft mij echt een impuls om collega’s bewust bekwaam te zien worden”, vertelt ze. “Jurrian kwam in een stevig team met een veilig leerklimaat en een ervaren senior groepsleider als praktijkbegeleider. Zo kreeg hij alle ondersteuning die nodig is om het vak te leren. Ik ben er dan als onafhankelijk persoon om bepaalde situaties op de groep mee te bespreken, om beoordelingen te doen en om, soms samen met de senior begeleider, examens af te nemen.

Ik ben super trots op Jurrian. Want waar er normaal 3 jaar staat voor het behalen van dit MBO4 diploma, stoomde Jurrian er in iets meer dan een jaar doorheen. Dat kan alleen als je gedisciplineerd bent, goed kunt plannen en al werkervaring hebt. En dan nog is dit wel heel snel. Ik vind het geweldig om te zien hoe gemotiveerd Jurrian is. En hoe snel hij alles oppakt.”

Regelmatig checkte ze hoe het met me ging

“Wat ik zo leuk van Anne Marie vond was dat ze regelmatig appjes stuurde om te horen hoe het ging”, vervolgt Jurrian. “Of ze kwam even op de groep langs voor een bakje koffie of om mee te lunchen op de groep. Om te vragen of mijn rooster oké was, of ik genoeg rust nam of om te zeggen waar ik even extra op moest letten. Dat werkte heel prettig. Ik moest heel regelmatig verslagen schrijven. Over de praktijk, over webinars die ik had gevolgd, of over een crisisopname. Daar zit dan altijd een stuk theorie bij. Want aan de hand daarvan onderbouw je waarom je bepaalde dingen doet zoals je ze doet. Anne Marie keek dan of alles aan de eisen voldeed.”

Mooi werk

Inmiddels werkt Jurrian in de flexpoule. Zo komt hij op veel verschillende groepen en dat bevalt hem goed. “De doelgroep spreekt me erg aan en het is mooi dat je als begeleider bijdraagt aan het hele systeem. Hoewel dat ook best heftig kan zijn. Ik ben bijvoorbeeld een keer met een jongere mee geweest op bezoek bij zijn doodzieke moeder. Dat was heel bijzonder. Voor zowel mijzelf als de jongere. En je maakt ook mooie dingen mee hoor. Op de crisisgroep bijvoorbeeld, toen een autistische jongen die een hekel heeft aan vuurwerk op nieuwjaardag tegen me zei dat hij zich niet kon herinneren dat hij ooit zo’n leuke oud & nieuw had gehad. Het is gewoon mooi werk!”

#wordenwijcollegas?

Bij 's Heeren Loo krijg je de ruimte om op jouw manier te werken. Samen zorgen we voor een goed leven en mooi werk voor mensen met een beperking. En het leuke is: geen dag is hetzelfde. Je maakt altijd wel iets mee. Je ontwikkelt je in je vak. Daar helpen we jou bij, met oog voor thuis.

Bekijk alle vacatures