Jurriën in gesprek met een journalist

Als je 50 jaar bij 's Heeren Loo woont en 35 jaar bij de Repro werkt, zijn dat goede redenen voor een stuk in de Helderse Courant. Jurriën ging in gesprek met journalist Evert Marsmans en poseerde voor fotograaf Peter van Aalst. Hij vertelde over de leuke dingen die bij maakt op de Repro en zijn werk bij de receptie van Het Blok en zijn fijne woonplek. Op de vraag wat echt in de Helderse Courant moet komen antwoordde hij “Ik zoek verkering. Een leuke vriendin om activiteiten mee te ondernemen". Jeroen van De Repro en Libby van de Franciscushoeve weken tijdens het gesprek niet van zijn zijde. Wat zij doen? “Deze mensen helpen mij een beetje.”

Noorderhaven en Julianadorp zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is alweer tweeënvijftig jaar geleden dat het complex voor beschermd wonen in gebruik werd genomen. De verf was nauwelijks droog toen Jurriën Tijsen er zijn intrek nam. Dit jaar woont hij er precies vijftig jaar.

Julianadorp Jurriën Tijsen viert dit jaar zijn zesenvijftigste verjaardag. Hij was dus zes toen hij op Noorderhaven kwam wonen. Hij kwam terecht in een groep leeftijd- en lotgenoten. ,,Tegenwoordig is dat toch wel anders”, aldus woordvoerder Carla Smit. ,,Kinderen blijven, met onze steun en begeleiding, zo lang mogelijk thuis wonen.”

Van zijn jonge jaren kan Jurriën zich niet zo heel veel meer herinneren. Hij wordt tijdens het gesprek met de verslaggever van de Helderse Courant geruggensteund door zijn persoonlijk begeleider Libby Breijer en zijn persoonlijk activiteitenbegeleider Jeroen Heijblok. Bij tijd en wijle frissen ze zijn geheugen op.

Duidelijk is wel dat Jurriën zich prima thuis voelt in zijn woon- en werkomgeving. ,,Maar ik woon hier tegenwoordig niet meer hoor. Ik werk hier nog wel, maar ik woon in het dorp,” legt hij uit. Jurriën bewoont samen met drie anderen een woning in de Franciscushoeve. Met een beetje hulp wonen we daar zelfstandig.”

Met de zelfstandigheid van Jurriën zit het wel snor. ,,Elke dag loop ik van huis naar mijn werk op Noorderhaven.” Hij is daardoor een bekende verschijning in het dorp. Elke verandering op zijn dagelijkse pad volgt hij met grote belangstelling. ,,Ik woon hier al lang, heel veel mensen kennen me en maken een praatje met me.”

Jurriën is een man van vaste gewoontes. ,,Ik werk op de afdeling ‘repro’, en dat doe ik al dertig jaar.” Op deze dagbesteding verzorgt Jurriën samen met een stuk of acht collega’s drukwerk voor bedrijven en particulieren. ,,Lekker afwisselend want ik heb leuke collega’s en ik ontmoet er ook vaak klanten. We maken er echt mooie dingen.” Vol trots toont hij een doosje met zeven papieren complimentjes. ,,Een lief briefje voor elke dag van de week”, zegt hij glunderend. ,,Is toch leuk?”

Tegenwoordig werkt Jurriën vier dagen op de drukkerij. Een dag in de week bemant hij de receptie van ‘Het Blok’, de centrale ontvangstruimte op Noorderhaven. ,,Voor de afwisseling”, legt Libby Breijer uit. ,,Hij gaf zelf aan dat hij weleens iets anders wilde en daarbij hebben we hem zoveel mogelijk ondersteund. Jur is zelfstandig en verantwoordelijk en hij praat graag met mensen. Op de receptie is hij prima op zijn plek.” Jurriën knikt instemmend.

Naast werken blijft er natuurlijk ook vrije tijd over. Jurriën kijkt graag televisie en reality tv heeft zijn speciale aandacht. Met name Peter Gillis en de familie Meiland mogen zich in de warme belangstelling van Jurriën verheugen. ,,Ik was zelfs op de fandag van de Meilandjes. Ik stond er in de rij voor een foto en een handtekening, maar toen ik bijna aan de beurt was stopten ze er mee. Heel jammer, maar toen ik mijn feestje vierde kreeg ik een kaart van ze, met handtekeningen. Om me te feliciteren, zo leuk.”

Verder besteedt Jurriën zijn tijd ook aan de bewonersraad (tegenwoordig de Regio Cliëntenraad, red.). ,,Dat gaat over feestjes en activiteiten, maar vooral ook over de inrichting en de veiligheid op het terrein”, vertelt hij. ,,Sommige bewoners voelen zich niet zo veilig tussen al die auto’s. Er zijn geen stoepen hier. De auto’s zijn te gast, maar soms gedragen ze zich niet zo.”

Al met al is Jurriën een drukbezet man. Als hij net zijn werkplek op de drukkerij heeft laten zien wordt er alweer aan hem getrokken. ,,Winkelen, nieuwe kleren kopen. Ik mag zelf kiezen wat ik leuk vind staan.” Dat is voor Jurriën belangrijk want stiekem hoopt hij toch weer ooit op een vriendinnetje. Nou ja, stiekem? ,,Zet dat maar in de Helderse Courant hoor.”