Kamperen op een eiland zonder voorzieningen een waardevolle ervaring

Zelf je tent opzetten, alleen in een rubberbootje met motor varen, relaxed op de kant vissen vangen en lekker chillen bij het kampvuur. Het was weer een geslaagd kamp voor de jongensgroep van 's Heeren Loo Groot Emaus.

Elke zomer, jaar in jaar uit, kampeert deze groep een paar dagen op een eilandje in het Veluwemeer gelegen tussen Elburg en Harderwijk. De samenstelling van de groep verandert, de plek niet. Een avontuurlijk ‘project’, zoals ze het zelf noemen.

"Alle begeleiders van de groep gaan mee", vertelt begeleider Arno. “Dat was eerst wel even wennen voor de jongens want het waren er best veel. Ze vroegen zich af of we ze daardoor extra goed in de gaten gingen houden. Maar dat viel ze gelukkig reuze mee. Op dit soort momenten ben je als begeleiding juist wat relaxter. Het is tenslotte vakantie.”

“Ik had nog nooit in een tent geslapen, dat was de eerste nacht wel even moeilijk.”

De jongens zetten zelf, soms met wat hulp, hun eigen tentje op en met zijn allen bivakkeerden ze vier dagen zonder veel moderne voorzieningen. Er is geen toilet en er zijn geen douches op het eiland. 

“Ik had nog nooit in een tent geslapen, dat was de eerste nacht wel even moeilijk”, vertelt één van de jongens. "Wat ik het leukste vond? Het alleen varen in zo'n rubberbootje." 

De groep had zelf een bootje meegenomen. Met motor. Wie dat kon mocht er helemaal alleen in varen. ”Het was geweldig om ze hiervan én van het vissen, het in tentjes slapen en het kampvuur stoken te zien genieten”, vervolgt Arno. “Je leert elkaar in zo'n andere omgeving nog beter kennen."

Het was weer een bijzonder en waardevol ‘project’ dat ze niet gauw zullen vergeten.