Kerstbelevenis op De Hartenberg

Hoe vertel je het kerstverhaal aan mensen met een verstandelijke beperking? Mensen met verschillende achtergronden en verschillende niveaus? Dat is al jaren een vraagstuk voor het team van geestelijke verzorging van ’s Heeren Loo. Gelukkig hebben ze daar een waardevolle invulling aan weten te geven. Drie avonden op rij organiseert dit team samen met Recreatie, de Parkboerderij en zo’n 60 vrijwilligers een echte kerstbelevenis wandeltocht over de Hartenberg.

Wandeltocht

Tijdens deze wandeling beleef je de route die Jozef en Maria moesten afleggen, op reis naar Bethlehem. Iedere groep begint bij Het Hart. We zingen een aantal liederen en daarna ga je op weg. Je moet namelijk naar Bethlehem om je in te schrijven voor het bevolkingsregister. Vanaf daar volg je de prachtig verlichte route naar het eerste punt: de inschrijving. Eenieder moet zijn of haar naam noteren op het grote vel papier, zodat je daadwerkelijk bent ingeschreven. Daarna ga je opzoek naar een herberg, om te overnachten en een warme kop chocolademelk te drinken.


Bij aankomst is de herberg vol, net zoals bij Jozef en Maria in het Bijbelverhaal. Ze sturen je nog verder richting Bethlehem, wellicht kun je daar een plek vinden. Onderweg kom je een aantal herders tegen. Ze hebben een prachtige boodschap: Koning Jezus is geboren! Volg de ster en je zult Hem vinden. Waarna ze uitbarsten in het prachtige lied ‘Ere zij God’. Je mocht natuurlijk meezingen en menig cliënt, verwant en medewerker zong uit volle borst mee. Daarna was het tijd om op zoek te gaan naar de ster, naar Jozef, Maria en baby Jezus.

Jozef en Maria in Bethlehem

Het pad en de ster leidde ons naar de stal. Jozef en Maria wachtten op ons tussen de schapen, met de kleine Jezus in een voerbak. Net zoals in het echte kerstverhaal. De bezoekers mochten ruiken aan de heerlijke olie, gekregen van de drie wijzen, en mochten baby Jezus vasthouden. Zelfs de schapen waren blij en nieuwsgierig naar alle bezoekers en naar Jezus, alsof ze wisten wie er daar in doeken gehuld lag. Hij is het echt kerstwonder!

Jozef en Maria wisten te vertellen dat we in Bethlehem wel konden opwarmen. Het was immers erg koud, de kerstbomen waren allemaal wit van de rijp. De stal was net groot genoeg voor Jozef en Maria, hier konden wij dus niet blijven. Na afscheid genomen te hebben zijn we op pad gegaan naar Bethlehem. Hier vonden we een wensboom, waar we allemaal onze kerstwensen in mochten hangen. Daarna konden we heerlijk opwarmen met warme chocolademelk en de prachtige muziek van een orkest. Voor de terugweg naar huis kreeg ook iedereen een mandarijntje mee, om weer op krachten te komen.

Dankbaar

Het was een bijzondere wandeling, waarbij iedereen kon beleven hoe Jozef en Maria naar Bethlehem gereisd zijn. Met herkenbare liederen, mooie verlichting en heel veel ontmoetingen. Het is een prachtige manier om het kerstverhaal te vertellen. Cliënten, verwanten en medewerkers zullen deze belevenis niet snel vergeten. Wij mogen erg dankbaar zijn dat we dit op deze manier kunnen doen. Dat er iedere avond met temperaturen onder het vriespunt zoveel vrijwilligers klaarstaan om de kerstgedachte uit te dragen. Wat een mooi kerstgeschenk!

Gerelateerde items

Terug naar boven