Kijkje in de gezonde keuken

Erik zit klaar voor een gezonde lunch die bestaat uit een ovenschotel met prei en een frisse salade. Het resultaat van de kookactiviteit die speciaal voor de groepswoning op het programma staat. Arlette maakte zomer- en wintermenu’s met veel groenten en beperkt vlees en koolhydraatrijke producten. 

De ouder wordende cliënten met een ernstig meervoudige beperking helpen mee waar zij kunnen. Arlette, persoonlijk begeleider, heeft gezonde maaltijden op de kaart van de woning gezet en alle medewerkers en cliënten doen mee.

Arlette werkte de afgelopen 13 jaar op verschillende woningen van Noorderhaven. “Ik ben een echte Bourgondiër die van pure en gezonde maaltijden houdt. Alles zelf gemaakt en geen potjes en zakjes. Op mijn werk heb ik gezonde voeding geïntroduceerd. Dit soort veranderingen zijn vaak lastig omdat gedachten, normen en waarden per persoon verschillen.”

Gezonde voeding

“Ik ben net gestart met de Hbo-opleiding voeding en diëtiek. Ook heb ik mij aangesloten bij de werktafel gezonden voeding en vitaliteit van Noorderhaven. Vooruitlopend op mijn studie heb ik menu’s uitgewerkt voor de woning. De menu’s bevatten vooral groenten en zijn matig met vlees en koolhydraatrijke producten. Bij pasta’s en rijst kies ik voor meergranen varianten en natuurlijk komen zakjes en pakjes hier niet in voor. De menu’s rouleren elke 5 weken, afgestemd op de 4-wekelijkse werkroosters zodat het voor de medewerkers afwisselend blijft. Ook heb ik onderscheid gemaakt in zomer- en wintermenu’s.” Geen ovenfriet meer op het menu? “Af en toe een cheat-dag mag best. In het menu is ook ruimte voor een dag waarop een maaltijd besteld wordt en een maaltijd naar keuze. Een diëtist heeft met de menu’s meegekeken en het scoorde goed op evenwichtigheid.”

Voordelen

Bij de introductie van de menu’s stuitte Arlette op weerstand. “Toch zagen de collega’s steeds meer voordelen. Ze hoefden in het weekend niet meer een weekmenu te bedenken en te regelen. Van tevoren kun je standaard bestellijsten maken op de Jumbo website, ook dat scheelt tijd. We zagen de cliënten langzaam stabiliseren in hun gewicht en zelfs afvallen. Spanjaarden en Italianen, echte Bourgondiërs, worden beschreven als de gezondste mensen ter wereld als het gaat om overgewicht en gerelateerde aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten. Lekker eten en gezondheid gaan dus heel goed samen. Ik vond het dan ook leuk te horen dat de menu’s mijn collega’s inspireerden ook thuis anders te koken.”