Kippenvel

Heleen is manager zorg op Het Westerhonk binnen de keten Ernstig Meervoudige Beperking (EMB). Zij vertelt in haar blog over het belang van goede communicatie tussen de begeleiding en de ouders van de bewoners. Toen een woongroep veranderde van ouder wordende cliënten met veel zorg naar jong volwassen en met een Zeer Ernstige Verstandelijke en Meervoudige Beperking (ZEVMB) communiceer je ineens met jonge ouders in plaats van met broers en zussen op leeftijd. Dat is even wennen. Heleen vertelt hoe dit proces is verlopen.

Heleen: “Medewerkers worstelen soms met de vragen en kritische kijk van de ouders. Toevallig zijn de ouders van alle 4 de nieuwe cliënten gescheiden. Dit maakt het soms nog iets ingewikkelder.

Na lang nadenken hoe hen mee te nemen van eerst communiceren met broers en zussen op leeftijd nu met jonge ouders, heb ik samen met hen naar De Wandeling gekeken. De uitzending waarin en zijn zoon Jasper aanwezig waren. Het team was enorm onder de indruk. Ik heb deze uitzending al vaker gezien met teams en het lied‘ gebroken engel’ raakte mij weer en de tranen stonden in mijn ogen.

Deze uitzending en de ‘nieuwe‘ ouders riepen nog meer vragen op. Gisteren is het team in gesprek gegaan met mijn collega en tevens ervaringsdeskundige. Wat een mooie en enorm waardevolle 1,5 uur waren dat. Er werden onzekerheden gedeeld en kwetsbaarheid werd getoond. Zowel van mijn collega uit als van het team.

Eerlijkheid ook als het niet fijn is is zo belangrijk, erkenning geven aan ouders en vooral ouders betrekken bij alles. Zij zijn en blijven de ouders.

Bij het nabespreken deelde een medewerker dat de vader van een jongen die net een week bij hen woont had gezegd: ik ben eigenlijk teleurgesteld dat het zo goed met hem gaat. Hij mist ons helemaal niet.

Een mooier en oprechter compliment kan een team niet krijgen.Wat m ooi en fijn om dit samen met het team en mijn collega te mogen doen! Onder de indruk en enorm blij dat ik hier onderdeel van uit kan en mag maken.”

Gerelateerde items

Terug naar boven