“Klein kijken en groot denken”

De 26-jarige Manon is zorgzaam en heeft een positieve instelling. Dat komt goed van pas in haar werk als persoonlijk begeleider van cliënten met een ernstig meervoudige beperking (EMB). Manon werkt al acht jaar op 's Heeren Loo Het Westerhonk. Toen ze begon als stagiair wist ze al snel dat dit was wat ze wilde. Tijdens haar opleiding heeft ze kennis gemaakt met verschillende doelgroepen. Eerst met oudere cliënten en daarna met cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag. Maar de cliënten met EMB hebben haar hart gestolen.

Manon: “Ze zijn allemaal uniek, met een eigen karakter en persoonlijkheid. In het begin vond ik het lastig om uit te vinden waar ik ze blij mee kon maken. Hier ben ik in gegroeid. Als je ze leert kennen, bouw je een bijzondere band op. Dat gaat heel diep. Ze ontwikkelen zich in kleine stapjes die voor hen heel groot zijn. Je moet klein kunnen kijken en groot denken om dat te zien.”

Deze cliënten hebben de hele dag zorg en begeleiding nodig, ook ‘s nachts. Je bent hun ogen en oren. Zij zijn afhankelijk van je. Dus is het belangrijk dat je naast de zorg ook signalen op kunt vangen en daarop inspeelt. Zij laten vooral met non-verbale communicatie zien hoe ze in hun vel zitten of waar ze behoefte aan hebben. Als Manon het even niet weet overlegt ze met collega’s of met de ouders. Manon: “Zij kennen hun kind het best. Wij werken vanuit de driehoek cliënt-verwant-medewerker. Er wordt veel overlegd onderling en gekeken naar wat de cliënt nodig heeft voor een goed leven en zijn of haar ontwikkeling.” Lees hier haar hele verhaal.

Wil jij net als Manon helpen op jouw manier? Sta jij stevig in je schoenen en ben je geduldig en flexibel. Heb jij een zorgopleiding? Dan zijn wij op zoek naar jou! Reageer op de vacature of ga eerst in gesprek tijdens de speeddate op 20 maart tussen 16.00 en 19.00 uur in Samen, Vijverweg 11 in Monster. Tot dan!

Gerelateerde items

Terug naar boven