“Kleine dingen zijn voor Ferry heel groots”

De 28-jarige, vrolijke, zorgzame Lieke is acht jaar geleden als leerling begonnen bij Het Westerhonk. Ze heeft op verschillende woningen en dagbestedingen gewerkt en is vorig jaar aan een nieuwe uitdaging begonnen als jobcoach. In haar eerste jaren heeft ze gewerkt op een woning aan de Bosweg waar ze een hechte band kreeg met de bewoners. Met name met Ferry. Met hem deelde ze haar passie voor voetbal. Ook Liekes man Ramon kan het goed vinden met Ferry. Dus toen er een vacature kwam bij de afdeling Vrijwilligerswerk voor een maatje voor Ferry, twijfelde Lieke geen moment, dit wilde zij doen. Ze werkte inmiddels al een tijdje bij dagbesteding de Zeebries en miste het contact met hem, dus werd ze samen met haar man Ramon als vrijwilliger zijn maatje.

Wat doet het vrijwilligerswerk met jou persoonlijk?
Lieke: “Het geeft een voldaan gevoel, ik word er heel blij van. Het is heel dankbaar ‘werk’. Ferry wordt altijd heel blij als we hem ophalen. Dat vinden Ramon en ik heel leuk. Ferry is eigenlijk een goede vriend en familie geworden. En andersom geldt dat ook. Hij kan de naam van Ramon niet goed uitspreken en noemt hem maat. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Het is ook heerlijk om hen samen te zien. Ze maken veel grapjes en hebben altijd lol. Geweldig vind ik dat!”

Wat betekent dit voor Ferry?

Lieke: “Hij haalt er net als wij heel veel plezier uit. Kleine dingen zijn voor Ferry heel groots. Zoals een keer bij ons komen eten. Hij is ook heel gek op mijn dochtertje van twee. Toen ze net geboren was, is hij ook meteen langs geweest. Hij was helemaal ontroerd toen hij dat kleine hummeltje zag. Dat was mooi om te zien.”

Hoe is het contact met de familie van Ferry?
Lieke: “Ik heb gevoetbald met de zus van Ferry, dus haar ken ik goed. Verder hebben we af en toe contact met z’n ouders via Whatsapp over Ferry. Soms als we hem thuisbrengen, drinken we even een bakkie en kletsen bij. We komen elkaar ook vaak tegen bij voetbalvereniging Westlandia, waar we dan naar het eerste gaan kijken.”

Wat ondernemen jullie met Ferry?

Lieke: “We ondernemen van alles met hem. Ferry komt regelmatig bij ons eten. Dan eten we met z’n vieren. We zijn naar de Euromast geweest, naar de Kuip en we gaan met hem naar voetbalwedstrijden. We wandelen veel met onze hond, op wie hij gek is. Hij vindt eigenlijk alles leuk en wordt superblij van alles wat we met hem doen.”

Hoe heb jij het afgelopen coronajaar ervaren?

Lieke: “Wel rot eigenlijk. We zien Ferry nu veel minder. Ik had hem graag wat vaker op willen halen, maar dat ging helaas niet. We videobellen regelmatig met elkaar, gelukkig. Ferry kan niet zo goed praten, maar we kunnen aan hem merken dat hij ons mist. En dat is andersom ook zo.”

Waarom zou iemand vrijwilliger moeten worden bij Het Westerhonk?

Lieke: “Het geeft een heel voldaan gevoel. Je kunt veel leuke dingen met de cliënten doen. Je maakt ze heel blij met kleine dingen. Het kost niet veel tijd en omdat het zo leuk is, maakt de tijd eigenlijk ook niet uit.”

Ben jij sociaal en wil jij ook het verschil maken en de dagen van de cliënten een beetje mooier maken? Neem dan contact op met Ada en Jacqueline van de afdeling Vrijwilligerswerk via vrijwilligerswerk.westerhonk@sheerenloo.nl.