“Labradoodle Silke is echt een maatje voor veel cliënten”

“Labradoodle Silke is echt een maatje voor veel cliënten”

Eigenlijk is het een toevalsbevinding, maar het pakt ontzettend goed uit. We hebben het over het inzetten van Labradoodle Silke op één van de woningen op Groot Schuylenburg in Apeldoorn. Silke is een echte, vriendelijke ‘snoezel’ hond.

Begeleidster Noortje Klokman vertelt enthousiast: “Ik heb Silke in het verleden een paar keer meegenomen naar mijn werk. Het viel direct op dat zij rust gaf bij cliënten. Het contact met de hond doet ze goed en Silke wordt overal door cliënten gevolgd.” 

Snoezelen met Silke

Noortje weet waarover ze praat. In het verleden heeft ze hondengedrag gestudeerd en gehoorzaamheidscursussen gegeven. Zij weet precies te vertellen waarom juist een Labradoodle bij uitstek geschikt is voor dit werk en voor mensen met een verstandelijke beperking. “Labradoodles blaffen nauwelijks, zijn allergeen vrij en verharen niet. Verder zijn ze erg knuffelbaar en hoog sensitief. Dit betekent dat Silke precies aanvoelt hoe ze zich moet gedragen: ze past zich aan de situatie aan. Silke is een blonde Labradoodle, die hebben een vriendelijke uitstraling en je kunt haar echt in de ogen kijken.” Alleen haar aanwezigheid binnen de woning schept al rust en geeft interactie met cliënten. Naast het snoezelen wordt Silke ingezet om met cliënten te gaan wandelen. Noortje: “Ze loopt keurig met je mee en cliënten houden haar samen met de begeleiding aan een riem vast. Ze is echt een maatje voor veel cliënten.” 

Waardevol

Voor Noortje valt met haar achtergrond en haar werk in de gehandicaptenzorg eigenlijk alles precies op zijn plek. Ze is enthousiast over de waarde die Silke heeft voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarom kijkt ze nu samen met collega’s of en hoe dit type hond op meer plekken kan worden ingezet. Daarvoor schrijven ze een plan. Als het aan de passie van Noortje ligt, zal de Labradoodle over een aantal jaren een vertrouwd gezicht zijn op Groot Schuylenburg!

Fotobijschrift: Ingrid geniet er enorm van als Silke even komt knuffelen.

Gerelateerde items

Terug naar boven