Lachend heen en lachend terug

Jinze voelt zich inmiddels goed thuis op zijn nieuwe woning. In de zomer van 2022 verhuisde hij naar een groepswoning op woonzorgpark Boldershof. Want net als zijn broer en zussen die al eerder uitvlogen, had ook hij toen de leeftijd bereikt om het ouderlijk nest te verlaten. En dat bevalt hem goed. "Ik vind hier alles leuk", aldus Jinze.

“We zijn zo’n jaar of twee geleden gestart met zoeken naar een goede woonplek”, vertelt Jinze's vader Pim. “We hadden geen idee hoe en waar te beginnen en zijn maar gewoon overal gaan kijken. We kwamen er echter al snel achter dat je ook afhankelijk bent van beschikbaarheid en wachttijden. Op een gegeven moment kwam deze woning ter sprake op de locatie van ’s Heeren Loo waar Jinze al langer logeert. Hij heeft daar een hele leuk groep met puberjongens, en het leek ons als ouders mooi als die bij elkaar zouden kunnen wonen. Omdat hier meerdere plekken vrijkwamen, zijn we gaan kijken en hebben besloten het gewoon te doen.”

Mogelijkheden

Vanuit de woning kan Jinze overal naartoe lopen: naar school, naar de opvang en naar huis. "Niet doorslaggevend voor onze keuze, maar wel een plezierige praktische bijkomstigheid", vertelt Pim. "Het is ook fijn dat hier veel wordt georganiseerd voor bewoners, er zijn enorm veel mogelijkheden. En op de woning zijn ze erg flexibel als we iets willen regelen. In het begin was de verhuizing natuurlijk best spannend. Hoe zou het gaan, bevalt het Jinze hier, zit hij hier op zijn plek? Maar het voelt goed. Jinze gaat hier lachend heen en komt lachend terug. Dat is heel fijn om te zien.”

Duidelijkheid

Familie is erg belangrijk voor Jinze en zijn kamer hangt dan ook vol foto's van familieleden. Hij logeert om het weekend thuis, en videobelt regelmatig met zijn broer, zussen en oom Marcel. "Als ik ooit een andere kamer krijg, moeten alle foto's mee", aldus Jinze. Er hangen ook foto's van de pubergroep. “Dat zijn mijn vrienden”, vervolgt Jinze. “Binnenkort komt hier nog een jongen uit de pubergroep wonen. Maar ik kan het met iedereen goed vinden. Hier in huis is nooit ruzie. Soms zijn mensen duidelijk, dan vertellen ze wat ze willen. Dat kan een beetje streng klinken, maar ik vind duidelijkheid wel fijn.”

Heimwee

De dagen van Jinze zijn goed gevuld met school, stage, clubjes en sporten. Hij houdt van buiten zijn, èn van films kijken en muziek luisteren op zijn iPad. Muziek kan van alles zijn: van Michael Jackson tot Pavarotti. Voor films heeft hij wel duidelijke voorkeuren: Titanic, Mr. Bean, Lord of the Rings, Kruimeltje, Pietje Bel, James Bond en Harry Potter. Toevallig is een van zijn huisgenoten ook gek op Harry Potter: "Dan kunnen we mooi samen kijken", aldus Jinze. "We gaan ook altijd met de hele woning naar feestjes. En we zijn samen op vakantie geweest. Vroeger vond ik alleen de reis leuk. Als we er waren wilde ik weer naar huis. Nu heb ik helemaal geen heimwee gehad."