Lintjesregen 2019: “Een waardering voor alle mensen die vrijwilligerswerk doen”

Ieder jaar rond de verjaardag van Koning Willem-Alexander komt het met bakken uit de lucht vallen: het regent lintjes! 2820 gelukkigen werden afgelopen vrijdag verrast met een koninklijke onderscheiding. En een aantal van hen is vrijwilliger én medewerker bij ’s Heeren Loo. Daar zijn we trots op, want een lintje krijg je niet zomaar. Je moet je op een bijzondere manier inzetten voor de maatschappij. En dat doen ze!

Gerdien van der Linde 

Aandacht voor anderen. Dat heeft Gerdien van der Linde. Ze werkt nu bijna 43 jaar bij ’s Heeren Loo in Katwijk. Ruim 35 jaar geleden stapte ze als vrijwilliger in het DEVA bestuur (De Eendracht Verbindt Allen). Geen jubileum, geboorte of huwelijk gaat aan haar voorbij. Gerdien verzorgt een persoonlijke felicitatie, cadeaubon, kaartje of een bloemetje. Iets wat enorm gewaardeerd wordt. Het is een hele klus om deze taak uit te voeren. En vergt veel tijd en organisatie. Nu is het tijd om Gerdien zelf in het zonnetje te zetten. Met een lintje. Gerdien: “Ik ben heel erg blij en dankbaar dat ik een lintje heb gekregen, ik voel mij erg vereerd!”

Janneke Gramser 

Maar we zijn er nog niet. Nog een vrouw die al enorm lang werkzaam is voor ’s Heeren Loo werd afgelopen vrijdag verrast. Janneke Gramser werkt niet alleen al 50 jaar voor ’s Heeren Loo Druten, ze is er ook vrijwilliger met een indrukwekkende CV. Met haar betrokken en actieve persoonlijkheid deed ze aan stervensbegeleiding voor cliënten die geen of weinig familie hadden. Gaf ze vele jaren naailes aan cliënten. En nog steeds is ze badmeester voor het personeelszwemmen. Alsof dat nog niet genoeg is, is ze daarnaast mantelzorger voor haar zus. Was ze negen jaar bestuurslid van turnvereniging Druturnia. In Afferden is ze sinds 2012 vrijwilliger bij de Open Eettafel en is ze vele jaren vrijwilliger geweest bij de Sint Victor School. Doe haar dat maar eens na!

Frida van der Laak-Groenewoud 

Al meer dan vijftien jaar vrijwilliger bij ’s Heeren Loo waar zij verschillende cliënten met een ernstig meervoudige beperking ondersteunt tijdens activiteiten. Frida van der Laak-Groenewoud gaat met cliënten naar Manege Zonder Drempels in Bennekom, wekelijks zwemmen of naar de tweewekelijkse soosavond in Ede. Daarnaast begeleidt zij ook cliënten in hun laatste levensfase. Eerder was zij ook vrijwilliger bij zorgboerderij De Willemshoeve in Wageningen. Frida: “Wat ben ik verrast, ik had echt geen idee. Ik kon het mij gewoon niet voorstellen. Ik houd van zorgen en bij ’s Heeren Loo kan ik zorgen. Ik geniet van het zwemmen en wandelen met cliënten. Het contact maken op welke manier dan ook, rustig tijdens een kop koffie of tijdens een leuke activiteit. Dit blijf ik graag nog minimaal 10 jaar doen.”

Yvonne van Laar-Janssen 

Yvonne van Laar-Janssen is achttien jaar werkzaam als vrijwilliger bij Malkander in Wekerom bij de activiteiten in het Kulturhus. Ze is lid van de activiteitencommissie voor senioren en organiseert en begeleidt wekelijks activiteiten. Ook zet zij zich zeer intensief in als vrijwilliger bij ’s Heeren Loo Gelderland Midden op de afdeling geestelijke verzorging. Ze ondersteunt en begeleidt cliënten tijdens activiteiten zoals vieringen in de kerk en zang-/concertavonden. Yvonne: “Wat een verrassing! En ze hebben het zo goed geheim gehouden! Overbluffend. Ik vind mijn vrijwilligerswerk geweldig. Ik werk al 13 jaar op cliëntengroep Zeezicht en dat zijn echt mijn jongens. Natuurlijk het zijn mannen, maar voor mij, zijn het zijn echt mijn jongens. In de wintermaanden haal ik ze bijvoorbeeld op en neem ik ze mee om samen te zingen en koffie te drinken. De dankbaarheid die je krijgt en wanneer je ziet hoe fijn ze het vinden, daar doe je het voor! Ik hoop dit nog geel lang te mogen doen.”

Wim van der Heide 

Tussen alle vrouwen vinden we ook nog een mannelijke collega die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor onze maatschappij. Wim van der Heide werd in 1983 vrijwilliger bij de Gereformeerde Brinkstraatkerk en secretaris van de plaatselijke commissie Samen-op-Weg. Later werd hij diaken en voorzitter van de diaconie. In 2000 nam hij het initiatief voor oprichting van een projectkoor binnen de kerkgemeenschap, organiseert hij activiteiten voor het koor en onderhoudt hij de contacten met de predikanten. Meer dan 35 jaar verzorgt hij de muzikale ondersteuning bij de zondagse vieringen op locatie de Hartenberg van ’s Heeren Loo. Wim: “Een vriend van mij zou een onderscheiding krijgen, tenminste dat dacht ik. Bleek het opeens om mij te gaan. De muzikale ondersteuning op woonzorgpark De Hartenberg verzorg ik met veel plezier. Ik heb op De Hartenberg gewerkt en werd getriggerd toen ik zag dat collega’s naast het werk ook vrijwilligerswerk deden. Ik heb grote bewondering voor de geestelijke verzorging bij De Hartenberg en daarbij ook de kerkdiensten. Het geeft mij plezier wanneer ik zie hoe bewoners ervan genieten en dat het ook vastigheid in hun leven geeft. Ik vind deze onderscheiding dan ook echt een waardering voor alle mensen die vrijwilligerswerk doen voor De Hartenberg en voor onze kerk. Ik ben ondertussen zeventigplusser, maar nog lang niet van plan te stoppen.”

Bron foto Gerdien: www.blikopnoordwijkerhout.nl

Gerelateerde items

Terug naar boven