"Het liefst ga ik elk weekend met hem logeren!"

Eén keer per maand gaat persoonlijk begeleider Jorinda logeren met Mats. Mats is 11 jaar en heeft het syndroom van Down. Hij woont thuis, samen met zijn vader, moeder en twee jongere zusjes. In Apeldoorn, op woonzorgpark Groot Schuylenburg, is een speciale logeerlocatie. Doordeweeks is dit een dagbesteding voor cliënten van het woonzorgpark en in het weekend kunnen kinderen en jongvolwassenen hier logeren met hun PGB’er.

Samen logeren

“1 keer in de maand ga ik samen met Mats logeren in Apeldoorn. Een heerlijke plek waar alle voorzieningen aanwezig zijn voor mensen met een beperking. Zoals hoog-laag bedden, een snoezelruimte en een prachtige, grote tuin. Mats geniet enorm van deze logeerweekenden. Ik kan hem 1-op-1 begeleiding geven en hij kan vrijuit rondlopen in huis en in de tuin. Ook op het park zelf is er van alles te doen; er zijn verschillende speeltuinen en we drinken regelmatig even wat in het restaurant. Maar soms lopen we samen naar de Burger King, wat net buiten het park zit, om even een patatje te eten.

De klik werd bevestigd

Het liefst ga ik elk weekend met hem logeren, zo leuk is het. Ik leerde Mats kennen toen ik zelf logeerweekenden organiseerde voor kinderen met een verstandelijke beperking. Helaas moest ik daar op een gegeven moment mee stoppen en heb ik Mats een half jaar niet gezien. Maar toen kwam deze mogelijkheid op ons pad. De moeder van Mats had over deze logeeropvang gehoord en mij ervoor gevraagd. Toen ik Mats daarna weer voor het eerst zag kreeg ik een grote knuffel van hem, wat voor mij ook bevestigde dat we die klik hebben samen. Dat was heel waardevol.

Echt genieten

Het mooiste aan deze weekenden is dat ik de zorg en begeleiding helemaal op Mats kan afstemmen. Ik zie hem dan echt genieten. Hij kan op de locatie lekker rondrennen. Zowel binnen als buiten. Hij kan de tuin niet uit, maar heeft wel genoeg ruimte om lekker vrijuit te bewegen.

Meerwaarde voor het gezin

Ook voor Linda, de moeder van Mats, zijn de logeerweekenden van grote meerwaarde. "Het maandelijks weekendje weg van Mats zorgt ook voor een stukje ontlasting voor het hele gezin. Mats heeft namelijk nog twee jongere zusjes van 7 en 4. En in de weekenden dat Mats met Jorinda in Apeldoorn logeert, is er ruimte voor andere uitjes.“Een vriendin van mij wees me op de oproep van het logeren op woonzorgpark Groot Schuylenburg en voor ons kwam dat eigenlijk heel mooi samen. Want Jorinda en Mats kenden elkaar al en hadden een duidelijke klik.

Dingen doen die anders niet kunnen

Voor ons als gezin is het heel fijn om één keer in de maand dingen te kunnen doen die we anders niet kunnen doen. Bijvoorbeeld zwemmen met elkaar, of naar het strand. Mats houdt namelijk niet van het strand, maar zijn zusjes wel. Dat soort uitjes doen we dan als Mats met Jorinda gaat logeren. De logeerweekenden betekenen een stukje verlichting voor ons als gezin. Dat we even andere dingen kunnen doen. Minder afhankelijk zijn.

'Hij komt altijd ontspannen terug'

Wat ik zo fijn vind is dat de logeerlocatie zo ruimtelijk is met allerlei voorzieningen voor Mats. Er is bijvoorbeeld speciaal speelgoed, een waterbed waar hij heerlijk op kan liggen en een ruime tuin. Mats komt altijd ontspannen terug van zijn logeerweekenden. En dat is voor ons ook heel fijn, want het betekent dat hij op een prettige en goede plek zit.”

Meer nieuws uit Groot Schuylenburg