Koningin Máxima verrast met werkbezoek aan 's Heeren Loo

Cliënten en medewerkers van ’s Heeren Loo in Noordwijk hebben vanmorgen onverwachts bezoek gekregen van koningin Máxima. Ze kwam zich informeren over de impact die corona heeft op de beleving van mensen met een verstandelijke beperking en de zorg en begeleiding die de medewerkers in deze moeilijke omstandigheden al lange tijd verlenen.

De koningin heeft uitgebreid gesproken met een aantal medewerkers. Onder hen ook begeleiders van cliënten die met corona besmet zijn geweest. Ageeth Ouwehand, namens de raad van bestuur, directeuren Fleur Drexhage en Greet Houtekamer, namens het woonzorgpark en de regio Zuid-Holland, en manager Sabine van der Meij vanuit Advisium Noordwijk, hebben ook deelgenomen aan de gesprekken.

‘Topzorg is topsport’

Ageeth Ouwehand: ‘Onze medewerkers leveren in het hele land topzorg aan kwetsbare cliënten. Dat is topsport. Dit bezoek voelt als erkenning hiervoor. Niet alleen voor ons, maar voor onze hele sector.’

De krapte in de zorg, cliënten die niet snappen wat corona is en zich niet aan de anderhalve meter maatregel kunnen houden tot en met de angst van medewerkers om cliënten te besmetten als ze zelf besmet raken, heel veel onderwerpen kwamen aan bod in de gesprekken met de koningin. 

‘Op de persconferenties gaat de meeste aandacht terecht naar de ziekenhuizen. Maar wij worden soms helemaal niet genoemd terwijl dit zo veel voor ons zou betekenen. En dan staat vandaag onverwachts de koningin op de stoep. Heerlijk om onze ervaringen te kunnen delen’, zegt Kees de Mol, verpleegkundige van de corona-unit in Noordwijk.

Corona-unit

Máxima heeft de ervaringen gehoord van de medewerkers van de corona-unit in Noordwijk. ’s Heeren Loo biedt daar gespecialiseerde hulp aan mensen met een verstandelijke beperking, omdat zij door hun beperkingen doorgaans niet naar het ziekenhuis kunnen. In deze unit worden ook met corona besmette mensen opgenomen van andere, doorgaans kleinere, organisaties in de regio.

De koningin heeft ook een woning bezocht om te praten met cliënten en zorgmedewerkers die in het dagelijks leven te maken hebben met de beperkingen vanwege corona. Daar werd de koningin bestookt met vragen van cliënten over onderwerpen variërend van Trump tot en met het Sinterklaas-journaal. Dat leverde vooral volop gelach op. In de tuin van de woning bleek de koningin bereid een paar vragen te beantwoorden van ‘journalisten’ van het Bergh-journaal, de televisiezender van en voor cliënten van woonzorgpark ’s Heeren Loo Noordwijk.

Fleur Drexhage: ‘In ons werk staat samenwerking tussen cliënt, verwant en zorgprofessional, onze driehoek, centraal. Het liefst hadden we bij het bezoek van de koningin natuurlijk iedereen uitgenodigd. Vanwege de beperkende maatregelen door corona konden we de koningin natuurlijk slechts met een kleine groep mensen ontvangen. Maar op deze ervaringen en het verhaal kunnen wij, cliënten, verwanten en medewerkers voorlopig vooruit in deze lastige periode.’

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima leggen onder meer werkbezoeken af om met betrokkenen te spreken over de gevolgen van de coronacrisis. Tijdens het werkbezoek zijn de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

Gerelateerde items

Terug naar boven