Matisse maakt sprongen dankzij jobcoaching

  • Matisse Lindemann is 28 jaar
  • Woont in 's Gravenzande, begeleid wonen
  • Hobby's: gamen, voetbal, flessen en blikjes verzamelen én groot verzamelaar van Pokémon kaarten
  • Karakter: altijd leergierig en heel vriendelijk

We ontmoeten Matisse bij Villa Bijzonder, op de historische buitenplaats Ockenburgh. Villa Bijzonder is een erkende leer- en werklocatie. Elke woensdag werkt hij hier en ontvangt bezoekers die langskomen voor een lunch of een kop koffie. Ook helpt hij met serveren, koffie maken en afrekenen met het pinautomaat.

Met grote stappen vooruit


Matisse is een leergierige jongeman die op weg is naar zelfstandigheid. Dit doet hij onder begeleiding van één van onze jobcoaches Elmar die hem dat steuntje in de rug biedt. Via jobcoaching is Matisse terecht gekomen bij Villa Bijzonder, toen hij met de vraag kwam of hij iets anders kon gaan doen. Matisse heeft autisme en woonde ruim 10 jaar op ons woonzorgpark Het Westerhonk. Nu woont hij met veel plezier op één van onze buitenlocaties in ‘s-Gravenzande. Tot een paar jaar geleden werkte hij bij de supermarkt op het park. Bij restaurant Samen werkt hij in de keuken. En bij voetbalvereniging FC 's Gravenzande helpt hij mee met het legen van afvalbakken, afval prikken en statieflessen inzamelen. Matisse volgt nu de opleiding voor facilitair assistent bij de Academie van Zelfstandigheid. Daar leer je systematisch werken: hoe je op volgorde moet werken, 1 voor 1, rustig aan én ook hoe je je werkt afmaakt. Bij deze opleiding krijg je meer ruimte om echt zelfstandig te leren en te werken. Jobcoach Elmar is bij deze aanpak meer op afstand. Zo ziet hij Matisse één keer in de week op zijn huidige werkplek bij Villa Bijzonder.


Het einddoel is een betaalde baan

Matisse over Elmar: “Hij begeleidt me en helpt me te zoeken naar een betaalde baan. En om dit rustig op te bouwen, stap voor stap. Ik kan altijd terecht bij Elmar. Thuis heb ik begeleidersgesprekken op de woning. Dat helpt. Wat ook helpt dat ik na de maaltijd mijn telefoon geef aan de begeleider.” In het kader van zelfstandigheid heeft Matisse al veel geleerd: beter voor zichzelf opkomen, niet te snel ja zeggen tegen dingen. Daarnaast leerde hij zelfstandig te reizen met openbaar vervoer, geld pinnen, alleen naar Delft te gaan. Na het werken bij Villa Ockenburg gaat hij nu met een voldaan gevoel naar huis. Eerst was dat een spannend gevoel. Hij heeft geleerd zijn werk af te maken. 

Blijven concentreren en werk afmaken

Matisse vertelt wat hij het mooiste aan dit werk vindt en waar hij het meeste plezier uithaalt: “Hoe ze mij hier begeleiden. Ik heb mindere dagen, maar dan motiveren ze mij goed. Ik word goed door de dag heen geholpen. Allemaal leuke collega's. Vind het werk leuk, intensief. Ik werk eraan om goed geconcentreerd te werken en eerst mijn werk af te maken. Hier zijn ze duidelijk en direct en dat helpt mij.” Wat er nu echt in zijn leven veranderd is, is dat Matisse vooruit gegaan is. Nu is ook een relatie mogelijk. Hij merkt dat hij tevreden over zichzelf kan zijn. 

Jobcoach Elmar is blij met de vorderingen: “Matisse is altijd leergierig en heel vriendelijk, wil graag goed doen. Ook is hij een doorzetter met een verantwoordelijkheidsgevoel. Ambitieus is hij ook. Hij wil graag werken, het liefst betaald werk. Kortom, hij wil superveel. Soms moet ik op de rem stappen. En hem helpen het stap voor stap te doen. Hij mag buitengewoon trots op zichzelf zijn. Hij doet zijn best om op tijd te zijn en vraagt om hulp als er iets. Een tijdje geleden had Matisse een lekke band en heeft de persoonlijk begeleider gevraagd om hulp. Toen is hij helemaal met de fiets aan de hand gelopen naar het werk. Dat laat zien dat hij een doorzetter is!” 

Ben je aangesproken door het verhaal van Matisse? 

Wil je ook leren en stagelopen en is een MBO-opleiding niet haalbaar? Dan is er de entree-opleiding (zonder de verplichte taal en rekentoets) voor jou. Deze kun je volgen bij de Academie voor Zelfstandigheid. In september starten de branche-opleidingen assistent Groen, assistent Facilitair, assistent Logistiek en Woonhulp. Er is nog plek!

Wil je meer informatie? Dan kan je ook direct mailen of bellen met de coördinator of de jobcoaches.