"Meedoen is belangrijker dan winnen!"

Daphne en Bryan doen dit jaar mee aan de Special Olympics in Tilburg. Niet voor het eerst, want ze zijn allebei al jarenlang actief als wedstrijdzwemmers en hebben daarmee ook verschillende prijzen gewonnen.
De Special Olympics Nationale Spelen zijn het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Het evenement wordt elke twee jaar georganiseerd en dit jaar doen er maar liefst ruim 3000 sporters mee, zijn er meer dan 1700 vrijwilligers betrokken en blijven meer dan 2000 mensen overnachten in het Olympisch Dorp binnen Beekse Bergen.

Daphne woont in Sassenheim en zwemt twee keer de 25 meter tijdens de aankomende Special Olympics. “Ik heb er ontzettend zin in. Je leert in zo’n weekend heel erg veel. Ik ben in 2010 begonnen met de Special Olympics en tijdens deze weekenden is er geen begeleiding van huis mee. Dus je leert echt om zelfstandig te worden.
Het leukste aan zwemmen is dat je tegen anderen zwemt. Ik hou ervan om wedstrijden te doen. Maar we leggen wel een eed af bij de Special Olympics, waarbij we zeggen dat meedoen belangrijker is dan winnen.

Bryan: Ik lag als baby al in het water. Vroeger heb ik nog aan de Nederlandse kampioenschappen meegedaan en daar heb ik een gouden medaille gewonnen. Ik heb al heel wat medailles ergens in een bak liggen. Ze hangen niet aan de muur, want ik heb er geen ruimte voor en vind het anders een rommeltje.”

Daphne: “De gezelligheid is erg leuk. Het samen zijn, met elkaar iets leuks beleven. Twee jaar geleden hadden we huisjes gehuurd op 10 minuten van het zwembad af, omdat we anders in tenten moesten slapen. Toen zaten we daar voor onze huisjes, lekker te geinen en te dollen. Dat was zo gezellig.
Dit jaar slapen we wel in het Olympisch Dorp. Daar eten we, slapen we en daar is ook de feestavond. De openingsceremonie is op vrijdag en op zaterdag ga je tijden neerzetten voor de wedstrijden op zondag. En zaterdagavond is er een feestavond.”

Knuffels

Veel trainen, dat is nodig ter voorbereiding van de Special Olympics. Maar ook hulp en ondersteuning van het netwerk is erg belangrijk.
Daphne: “Mijn begeleiders helpen me heel erg. Ze gaan mee naar informatieavonden bijvoorbeeld en helpen me bij het inpakken. Ik woon nog maar een paar jaar op deze groep en toen ik mee mocht doen aan de Special Olympics hadden ze allemaal slingers opgehangen en was er taart de volgende dag.”.

Ook Bryan krijgt ondersteuning van zijn begeleiding en zijn ouders. “Dit jaar zijn mijn ouders er helaas niet bij. Maar voorgaande jaren waren ze er altijd. Maar ik heb sowieso mijn dingetjes bij me die me helpen. Mijn knuffel voor het slapen bijvoorbeeld. Want zonder knuffel slaap ik niet. En mijn ‘handpaws’, een deel van mijn fursuit. Die hebben me wel vaker geholpen bij wedstrijden, dus hopelijk brengt het me geluk.”

Daphne heeft ook een knuffel die meegaat. En haar verzwaringsdeken, want die heeft ze ook nodig. Zeker omdat het best druk is, zo’n weekend. “En de gedragswetenschapper heeft nog met de trainers gepraat. Om nog even de laatste dingen uit te leggen zodat zij me goed kunnen ondersteunen.”

Want de Special Olympics brengt ook best veel onrust met zich mee. Het is erg druk en soms zijn dingen niet heel duidelijk. Bryan en Daphne vinden dat lastig, en dat heeft wel eens geleid tot rottige situaties.
Daphne: “Maar we hebben een badge met onze naam erop en die dragen we het hele weekend. Daar staat op welke beperking we hebben en welke coach bij ons hoort. Dus als je het dan even niet meer weet, dan kunnen ze je helpen.”

Maken Daphne en Bryan kans op medailles?

Daphne kan dit jaar twee medailles winnen en Bryan drie. Daphne zwemt twee afstanden en Bryan ook, met nog een estafette erbij.
Bryan is er vrij kalm onder: “Ik zie wel hoeveel ik er win. Maar als ik niks win dan lig ik er niet wakker van hoor…”
Want: meedoen is belangrijker dan winnen!