Met de Netwerkgids naar een volwaardig leven

Op 24 en 25 november presenteren MEE NL en ’s Heeren Loo hun project Netwerkgids. Dat doen we op de bijeenkomst van Programma Volwaardig Leven van het ministerie van VWS. Voor deze presentatie laten we Jojanneke Segaar aan het woord. Ze is netwerkgids en begeleidt Jeroen en zijn moeder Thea bij hun zoektocht naar een passende woonplek.

Aan het project Netwerkgids doen de naasten van 50 cliënten van ’s Heeren Loo mee. Thea is één van hen. Haar zoon Jeroen is een matig verstandelijk beperkte man met een emotionele ontwikkeling vergelijkbaar met een kind van 1,5 tot 3 jaar. Vanwege zijn gedragsproblematiek is het erg moeilijk om een passende woonplek voor hem te vinden. Het was een lange weg, maar het lijkt erop dat Jeroen eindelijk een nieuwe woonplek heeft gevonden! Maar waarom en voor wie precies is gespecialiseerde cliëntondersteuning nodig? Jojanneke legt het uit in deze video. 

Over het project Netwerkgids 

Voor mensen met een verstandelijke beperking en gedragsproblematiek is onvoldoende passende zorg voor handen. De netwerkgids helpt hen en hun naasten bij het vinden van oplossingen. Hierbij worden innovatieve methoden gebruikt en knelpunten in het beleid voor en in de uitvoering van zorg en ondersteuning in kaart gebracht. Hierbij kijken we altijd naar de zorgvraag, niet of het in de Wlz, WMO of Jeugdzorg hoort. Want we willen met dit project knelpunten in het systeem doorbreken. In deze pilot gaan we daarom leren hoe we structurele oplossingen kunnen vinden voor complexe casuïstiek, we onderzoeken welke ondersteuning daarvoor nodig is en wat een zorgaanbieder kan doen om de zorg passend te krijgen.

Het project Netwerkgids is een samenwerking tussen ’s Heeren Loo en MEE NL. De Netwerkgids is er voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking gecombineerd met (ernstige) gedragsproblemen en hun naasten, die moeite hebben met het vinden van passende zorg. We zoeken samen met cliënten en naasten naar passende oplossingen. Dit project is onderdeel van programma Volwaardig leven van het Ministerie van VWS (één van de vijf pilots gespecialiseerde cliëntondersteuning).

Marloes de Ruiter

Marloes de Ruiter

Senior beleidsmedewerker

  • Kennisketens NAH, Ouderen, LVB en MVG
  • Seksualiteit
  • Middelengebruik en verslaving
  • Gezinshuizen
  • Project Netwerkgids

Gerelateerde items

Terug naar boven