Minister Conny Helder kwam van ons leren op Het Westerhonk

Er was vandaag hoogstaand bezoek op Het Westerhonk. Conny Helder is onze nieuwe minister voor Langdurige zorg en Sport en zij kwam bij ons op werkbezoek. Wat een eer. “Ik kom vooral van jullie leren,” gaf de minister direct glimlachend aan. Nou dat kwam mooi uit, want de persoonlijk begeleiders Bo en Edwin konden haar vertellen wat de impact is van de krappe arbeidsmarkt in de zorg. Want juist hun cliënten met een moeilijk verstaanbaar gedrag floreren bij goede hechting en dezelfde gezichten in hun nabijheid. 

We proberen medewerkers te behouden en verwelkomen nieuwe collega's met een zorgdiploma of zij-instromers. We nemen ook afscheid van collega's of tijdelijk dan, want sommigen komen gelukkig na een uitstapje naar een andere instelling bij ons terug. Het klopt dat we ook best veel inhuurkrachten hebben. Dit zijn vaak jonge mensen die minder voordelen zien van een vaste baan. Toch worden ook zij na langere tijd een vaste bekende in de groep en volgen daardoor de ontwikkeling van de cliënt, krijgen verantwoordelijkheid en dragen bij aan de teamdoelen. Natuurlijk met de wens dat zij met hun passie voor het vak net als iedereen hier de cliënten in hun hart sluiten en ze toch in dienst komen als ze wat ouder worden. Hilde, OR-voorzitter en persoonlijk begeleider is al lang in dienst en noemde vooral de kansen in de organisatie en wisseling van groepen of niveau cliënten, als aantrekkelijk. Oprechte aandacht voor de medewerker en het bieden van kansen, daar gaan we voor. Anneke, RCR-voorzitter ging in op haar kijk op onze inzet voor een goed leven voor de cliënten, als mentor en voormalig professional in de ouderen zorg. De moeder van Jochem en de moeder van Kim vertelden hoe zij hun kind zien groeien en ontwikkelen door aandacht, goede dagbesteding, hun vrienden en opleidingen. Maar dat het soms ook lastig is, woningen verbeterd kunnen worden en hun niveau soms wordt overschat.

Kim, Remy, Sven en Diana vertellen daarna aan de minister over hun huis op het woonzorgpark of een zorginstelling in de buurt. Maar al snel ging het ook over hun passie en dat is hun zinvolle werk bij dagbesteding Terrein en Groen. Alles groen en schoonhouden, veilig werken na het behaalde diploma VCA, leren grasmaaien en bladblazen. Hoe dat werkt? Dat zag Conny buiten, ook al regende het een beetje want daar kunnen zij tegen. Het zonnetje kan niet elke dag schijnen tenslotte in het leven. Goed gedaan toppers!

Toen Conny terugliep via restaurant Samen, spraken Christa en Jasmijn de minister verlegen aan. Zij werken al lange tijd in het restaurant en serveerden ook vandaag met veel plezier bij haar de koffie, thee met een koekje. Maar ze glunderden vooral daarna toen ze samen een praatje maakten. Hoe gaaf dat Christa haar boekje bij zich had, waarin de minister een persoonlijke groet en handtekening schreef en ze samen op de foto gingen!


De academie voor Zelfstandigheid helpt jongeren met een lichte verstandelijke beperking om hun dromen te realiseren. Ze trainen hen in wat zij willen, aankunnen en verder helpt in het leven. De nieuwe brancheopleidingen assistent groen, logistiek en facilitair werden door cliënten en leerlingen toegelicht aan de minister. Er was een klein klaslokaal ingericht met de minister in hun schoolbanken. De opleiding werd officieel “geopend” met een gezamenlijke klap op de knop waarna het doek viel en de les kon beginnen. Ze leerden hoe ze hulp kunnen vragen aan elkaar, dat je iemand niet zomaar kan storen tijdens het werk b.v. op de grasmaaier. En dat een bedankje erna heel leuk is om te geven én te ontvangen. Voldaan ging iedereen vandaag naar huis. En ja, voor sommigen was het best spannend!

Gerelateerde items

Terug naar boven