“Nieuwe ervaringen laten je groeien als mens”

“Als het luik opengaat en je voelt de koude lucht binnenkomen, dan voel je wel even de kriebels in je lijf. Echt richting die open deur gaan, is spannend. Alles in je lijf zegt: weg bij die deur. Maar dan spring je eruit en is al die angst verdwenen.” Zorgmanager Gerard springt regelmatig uit het vliegtuig. Deze keer zou hij een tandem parachutesprong maken met een groep collega’s. Een van de collega’s kon niet mee en toen kwam er een plekje vrij. Gerard koos ervoor om Yaneth, van wie hij bezoekvrijwilliger is, mee te nemen. “Ik speelde al langer met dit idee en ik weet gewoon dat ze niet zo snel bang is.”

“Jaren geleden toen ik nog op een woning werkte, leerde ik Yaneth kennen. Vanaf de dag dat ze bij ’s Heeren Loo kwam wonen, hadden we een bijzondere klik. Toen ik een andere functie kreeg, zeiden mijn collega’s: waarom word je geen bezoekvrijwilliger? Dat bleek een goede manier om contact te houden. Nu halen mijn vrouw en ik haar iedere maand op en dan doen we iets leuks. Zo gaan we ieder jaar een dagje naar de Efteling of we nemen haar mee naar een stad om te winkelen.”

Adrenaline junkie

"Yaneth heeft een matige verstandelijke beperking en is een echte adrenaline junkie. We gaan altijd in de hoogste achtbanen, het kan haar niet ruig genoeg. We zijn zelfs een keer gaan bungeejumpen. Ik speelde dan ook al langer met het idee om een keer met haar te gaan parachutespringen. Zelf heb ik het al vaker gedaan, het is een persoonlijke passie van me. Dit keer zouden we met een groepje collega’s gaan springen boven Texel. Maar toen kwam er een plek vrij, omdat een van de collega’s niet meer mee kon. Ik dacht meteen aan Yaneth. Ik vroeg het haar en ze zei eigenlijk meteen ja. Maar ik wilde het wel goed voorbereiden. Daarom heb ik samen met haar verschillende filmpjes bekeken, ook om te peilen: wil ze dit echt?”

Relaxed

Yaneth haar enthousiasme bleef en dus mocht ze mee naar Texel. Eerst oefende ze op de grond met de man die samen met haar ging springen. En met de cameravrouw die de sprong zou filmen. Gerard: “Na het oefenen vroeg ik haar opnieuw: wil je nog steeds? Ze stapte zonder te twijfelen in het vliegtuig en ging mee naar boven. Bijna alle collega’s zaten zenuwachtig in het vliegtuig, terwijl Yaneth heel relaxed uit het raampje naar buiten keek. Eerst sprong ik, daarna kwam Yaneth achter mij aan. Je hoort het geraas van de wind, het is geen stille ervaring. Ik was benieuwd hoe Yaneth dat beleefde. Toen de parachutes uit waren kon ik contact met haar krijgen. Je zweeft dan 15 tot 20 meter bij elkaar vandaan. We zwaaiden en we konden zelfs praten. Zo boven Texel voel je je echt een toerist in de lucht met dat mooie uitzicht. Eenmaal beneden zag ik haar voor mijn neus landen. Ze trok haar benen op zoals we hadden geoefend en landde precies zoals het moest. Ik was echt even heel trots. En ik wist meteen dat dit een geslaagde ervaring was. Direct na de landing was ze nog wat beduusd, maar na 5 minuten wou ze nog wel een keer springen.”

Kwaliteit van leven

“Ik ben blij dat ik Yaneth kan helpen om dit soort nieuwe ervaringen op te doen. Het was zo’n ontzettend gave dag. Wat mij betreft is het opdoen van ervaringen het belangrijkste om kwaliteit aan het leven toe te voegen. Als je geen ervaringen opdoet en je hele leven in je comfort zone blijft, leer je niks nieuws. Het zijn juist die nieuwe ervaringen die je laten groeien als mens.”

Gerelateerde items