Noorderbakens kunstroute officieel geopend

Woensdag 28 juni werd de Noorderbakens kunstroute officieel geopend op het terrein van woonzorgpark Noorderhaven in Julianadorp. Cliënten, medewerkers, verwanten, buren, sponsoren, de bedenkers én uitvoerders waren uitgenodigd voor dit feestelijke moment. Initiator Marianne Rijnders – Manshanden: “De Noorderbakens staan inmiddels al even op het terrein, maar nu ook de QR-codes erbij geplaatst zijn is het project officieel afgerond. Deze opening is de kers op de taart!”

Markante dierenbeelden ter oriëntatie

De Noorderbakens zijn twaalf grote, markante dierenbeelden op knooppunten van het woonzorgpark Noorderhaven. Behalve dat de dierenbeelden het terrein verfraaien, hebben ze een bakenfunctie.

Marianne Rijnders – Manshanden kwam op het idee voor de bakens. Haar zoon Huub woont op het terrein. Adressen zeggen hem niets omdat hij geen taal kent. “De bakens zijn een herkenningspunt op het terrein. Voor cliënten is het vaak moeilijk uit te leggen waar zij wonen of werken of om iemand van buiten Noorderhaven de weg te wijzen. De bakens helpen hen daarbij.” De ezel, de vlinders, de uil – het zijn toegankelijke herkenningspunten op het terrein die cliënten helpen navigeren.

Wandelroute van 3 kilometer

Samen vormen de dierenbeelden de Noorderbakens Kunstroute, een wandelroute van 3 kilometer over het terrein van Noorderhaven. Deze route is voor iedereen – binnen en buiten Noorderhaven – vrij toegankelijk. De nadrukkelijke wens is dan ook dat de kunstroute de verbinding van Noorderhaven met de wereld om het woonzorgpark heen verder bevordert. Een aantal bakens heeft een geïntegreerd bankje. “Dat nodigt mensen met en zonder beperking uit met elkaar in gesprek te gaan, wat de wereld van beide gesprekspartners vergroot”, aldus Marianne.

Geen cent zorggeld

Marianne heeft haar idee van de Noorderbakens verder vormgegeven met de directie van Noorderhaven. Het is uitgewerkt door kunstenaar Rutger Jan Bredewold en gemaakt in samenwerking met beeldhouwer Rob Glas en Van Dijk Ruijgrok uit Anna Paulowna.

De kunstroute is in 6 jaar tijd gebouwd. Voor de financiering van het hele project heeft LEADER, het platform van de Europese Unie voor Plattelandsontwikkeling, 40% bijgedragen en garant gestaan. Het resterende bedrag is bijeengebracht door vele, vele donateurs. “Er is niet één cent zorggeld naar dit project gegaan”, aldus Marianne. De namen van de donateurs zijn te vinden op de sokkels van de Noorderbakens.

Interactieve kunstroute

De eerste Noorderbaken, de koe, werd al in het voorjaar van 2018 geplaatst. De andere bakens volgden gefaseerd. Recent is er een QR-code aan iedere baken toegevoegd. Als de code gescand is, vertelt kunstenaar Rutger Jan Bredewold zijn verhaal over de desbetreffende baken in een geluidsfragment. De teksten zijn tekst ook (voor) te lezen.

Openingswandeling

De officiële opening van de kunstroute markeert de échte afsluiter van dit omvangrijke meerjarenproject. Regiodirecteur Peter Droog verzorgde het openingswoord, waarna Marianne en Rutger Jan de totstandkoming van de Noorderbakens kunstroute toelichtten. Samen met zijn moeder, onthulde cliënt Huub baken de schapen én de geit - symbool voor ‘ook al ben je anders dan de kudde, jij hoort erbij'. Dit was tevens het startsein voor de openingswandeling voor alle aanwezigen over het terrein langs alle bakens. Onderweg vertelde kunstenaar Rutger Jan over de ontwerpen, achtergrond en uitdagingen waarmee zij in het proces te maken kregen. Beeldhouwer Rob Glas maakte het verhaal compleet met informatie over het maken van de bakens en de gebruikte materialen.

Benieuwd naar de Noorderbakens kunstroute?

Ook jij bent van harte welkom op het terrein van Noorderhaven om de route te lopen! Download hier de plattegrond. En vergeet niet om je telefoon mee te nemen zodat je de QR-codes kunt scannen. Het verhaal van de kunstenaar maakt jouw bezoek helemaal af!