Ongelijkheid in de zorg

Wat heb je aan kennis als het niet op de goede plek terecht komt? De kennis die binnen en buiten ’s Heeren Loo wordt ontwikkeld, moet gebruikt worden in de praktijk. Het is dan ook onze opdracht om kennis te laten stromen. In het afgelopen jaar zijn we daar heel druk mee geweest. De kennisketens zijn hiervoor een belangrijke basis.

Magazine over kennis en onderzoek

In dit magazine lees je wat we het afgelopen jaar allemaal hebben gedaan om kennis te delen en te ontwikkelen.

Kennis laten stromen

We weten dat de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, door een toch al kwetsbare gezondheid, verschilt van ‘gewone’ zorg. Dat blijkt uit de wetenschap (Krahn et al., 2006) en Geraline Leusink, lid van de Wetenschappelijk Raad van ’s Heeren Loo, wijdde er onlangs haar oratie aan. De verschillen zitten in:

  • aandacht (vragen en krijgen) voor zorgvragen,
  • preventief aanbod of de mogelijkheden die te gebruiken en
  • gelijke toegang tot de zorg. 

Dit leidt uiteindelijk tot slechtere gezondheidsresultaten. En dan gaat het niet alleen over de medische kant van gezondheid, maar ook over andere aspecten zoals welzijn en participatie. Daarom maakt ’s Heeren Loo zich hard voor gelijkheid in de zorg. In het contact tussen cliënt, verwant en professional, maar ook via onderzoek en kennisontwikkeling. In deze editie van het magazine is over ons onderzoek op dit gebied weer veel te lezen.

Meer weten?

Wil je meer weten over wetenschappelijk onderzoek van ’s Heeren Loo? Neem dan contact op met Bas Bijl via bas.bijl@sheerenloo.nl.

Gerelateerde items

Terug naar boven