Op de fiets van Friesland naar Limburg om aandacht te vragen voor autisme

Michelle Maasen en haar verloofde Roland Koopman hebben beide autisme. Op 2 april is het Wereld Autismedag. Om aandacht te vragen voor autisme én om geld in te zamelen voor het NVA Autismefonds, fietsen zij van 1 tot en met 4 april van Burgum in Friesland naar Valkenburg in Limburg. Een tocht van 500 kilometer.

Zowel Maasen en Koopman zijn gediagnostiseerd met autisme. Beiden wonen bij 's Heeren Loo in Kerk-Avezaath (Tiel). Bij Michelle werd autisme ontdekt toen ze 24 jaar was. 'Autisme valt vaak minder op bij vrouwen. Doordat we beter kunnen camoufleren wordt het regelmatig pas later ontdekt. Dat heeft het heel ingewikkeld voor me gemaakt. Ik heb lang moeten opboksen tegen het systeem omdat niemand me begreep. Nu krijg ik veel betere begeleiding. Ik voel me begrepen en begrijp mezelf ook veel beter.'

Fietsen voor het goede doel

De fietstocht, die bijna 500 kilometer beslaat, wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Het geld dat wordt opgehaald gaat naar projecten die de participatie van mensen met autisme in de samenleving bevorderen.

Voor Maasen is participatie van groot belang. Ze is voorzitter van de regionale en landelijke Cliëntenraad van 's Heeren Loo en werd in 2018 genomineerd voor de Gouden Venus van Milo voor de door haar ontwikkelde pictogrammendatabase.

Ook hoopt Maasen dat een deel van het geld naar onderzoek gaat. 'Het zou fijn zijn als autisme eerder gediagnosticeerd kan worden, waardoor het leven makkelijker wordt omdat je er al vroeg mee leert omgaan.'

's Heeren Loo steunt Michelle en Roland

Medewerkers en medebewoners van 's Heeren Loo zijn harstikke trots op Michelle en Roland. Om het tweetal te steunen komen verschillende regiodirecteuren hen uitzwaaien en fietsen Ernst Klunder en Ageeth Ouwehand van de raad van bestuur een stuk met Michelle en Roland mee. Op gepaste corona-afstand uiteraard.

Ernst Klunder stapt op de tweede dag op de fiets. 'Michelle fietst bijna bij me thuis langs. Dan moet ik natuurlijk ook even op de fiets stappen en meerijden met iemand die zo'n topprestatie levert.' Ageeth Ouwehand stapt op in Nijmegen. 'Veel van onze cliënten weten heel goed wat ze wel of niet willen. Dat Michelle zich nu ook nog eens inzet voor anderen... daar wil ik dan zelf ook een bijdrage aan leveren.'

Volg Michelle en Roland op hun vierdaagse fietstocht

Michelle en Roland worden ook gevolgd door een cameraploeg van 's Heeren Loo. Zo blijven medewerkers, cliënten en verwanten op de hoogte van hun prestaties.

  • Bekijk het videoverslag van dag 1

    Foto: Michelle en Roland vertrekken vanuit Burgum (Friesland) voor hun vierdaagse fietstocht.

  • Bekijk het videoverslag van dag 2

    Foto boven: Bas Jansen kijkt mee bij dag 2 van de etappe van Michelle in Epe.

  • Bekijk het videoverslag van dag 3

    Foto boven: Michelle Roland en Ageeth vanmorgen.

  • Bekijk het videoverslag van dag 4


Gerelateerde items

Terug naar boven