“Op de groep kan ik gelukkig altijd al zeggen wat ik van dingen vind”

Omdat we bij 's Heeren Loo de beste mogelijke zorg willen bieden, vinden we het belangrijk om te weten wat de ervaringen zijn van de cliënt. We horen graag wat hij of zij belangrijk vindt. Om met de cliënt in gesprek te kunnen gaan, is er een vragenlijst samengesteld die de begeleider en de cliënt samen kunnen doorlopen. ‘Dit vind ik ervan!’ heet deze lijst. Jelle vulde deze lijst samen met zijn persoonlijk begeleider Rianne Kwint in. In de weekenden logeert Jelle in het logeerhuis in Druten. Wat vond hij ervan om op deze manier een gesprek te voeren?

Jelle logeert ieder weekend, samen met nog zeven jongens, in het logeerhuis. Om de week komt hij er ook op woensdagmiddag. “Het is leuk om hier te zijn”, vertelt hij. Rianne beaamt dit: “Het is echt een gezellige groep puberjongens.” Maar natuurlijk gebeurt er ook wel eens iets wat Jelle niet fijn vindt. “Maar dat kan ik dan gewoon zeggen”, geeft hij aan. “En daar wordt dan iets mee gedaan.”

Helpen bij het duidelijk maken


Bij het doorlopen van de vragenlijst deed Jelle hetzelfde. “Ik kon zeggen wat ik leuk en niet leuk vind op de groep”, legt hij uit. “Rianne vulde dit dan in op de lijst. Precies met de woorden zoals ik het zei.” Fijn hierbij vond Jelle dat Rianne hem hielp goed duidelijk te maken wat hij bedoelde. “Soms stelde ze extra vragen, zodat ik beter uit kon leggen hoe ik het zag. Ook hielp de lijst mij om dingen terug te halen die ik alweer vergeten was en die toch belangrijk waren om te vertellen.” Maar eigenlijk is Jelle niet zo van het terug kijken op dingen die niet zo leuk waren. “Dat is gebeurd en daar hebben we het over gehad. Ik kijk liever vooruit”, zegt hij lachend.

Luisteren naar wat ik vind


Het was voor Jelle de eerste keer dat hij met deze vragenlijst in gesprek ging met Rianne. “Ik vond het goed dat ik op deze manier mijn mening mocht geven. Er werd geluisterd naar wat ik vind. Maar toch hoeft zo’n lijst van mij niet nog een keer. Eén keer is goed. Ik kan namelijk altijd al wel zeggen wat ik vind en dan wordt er ook naar mij geluisterd.” Rianne knikt en vult Jelle aan: “Dat klopt zeker. Jelle weet altijd heel goed uit te leggen wat hij voelt en vindt. We praten veel met elkaar. En niet alleen één-op-één met Jelle, ook binnen de woning hebben we altijd goede gesprekken met elkaar. Jelle geeft ook binnen de groep zijn mening.” Voor Jelle is goed kunnen praten met elkaar dan ook erg belangrijk. “Ik kan hier echt zijn wie ik wil zijn”, geeft hij aan.

Vastleggen van zaken die spelen


“Deze vragenlijst was voor ons eigenlijk vooral nuttig om zaken vast te leggen”, sluit Rianne het gesprek af. “Want zoals Jelle al zegt, praten wij binnen de groep sowieso al veel met elkaar. En we doen meteen iets met de zaken die spelen.” Wel vindt Rianne het mooi dat ze tijdens het gesprek nog ontwikkelpunten konden benoemen. Zo gaf Jelle aan dat hij graag wil leren hoe hij de was moet doen. Jelle: “Thuis doet mijn moeder dat altijd, maar ik wil het ook graag kunnen. Dat hebben Rianne en ik nu afgesproken. En misschien kan ik dan thuis ook een keer de was van mijn moeder over nemen.”