“Op deze manier kan ik zelfstandig wonen”

Henri is tevreden met zijn leven. Met zijn werk, familie, vrienden, vriendin, èn met zijn woonplek. Want met een beetje ondersteuning, woont hij daar helemaal zelfstandig.

"Mijn persoonlijk begeleider komt eenmaal per maand bij mij langs. Dan kijken we naar de brieven die ik moeilijk vind. De begeleider kijkt ook of het huis schoon is. De badkamer en wc worden voor mij schoongemaakt, maar de rest van mijn appartement moet ik zelf doen. Daar heb ik af en toe wel een stimulans bij nodig," zegt Henri lachend. "Tussen die bezoekjes door spreek ik ook nog wel andere begeleiders. Als er iets is, kan ik altijd bij iemand terecht. Dat is heel fijn, want zo heb ik de kans zelfstandig te wonen."

Woonplek

Henri werd 44 jaar geleden geboren in Nijmegen. Vanuit Nijmegen verhuisde hij al jong naar Horssen, om uiteindelijk in Druten terecht te komen. Hij woont nu ongeveer twintig jaar bij 's Heeren Loo, op verschillende locaties. Henri: "Ik ben ooit bij 's Heeren Loo begonnen met begeleid wonen. In dit appartement woon ik nu een jaar. Hiervoor woonde ik samen met mijn vriendin in een tweepersoons appartement, nu wonen we apart. Zij heeft een goede plek gevonden bij begeleid wonen hier in de buurt, en ik bij zelfstandig wonen in dit eenpersoons appartement. We wonen dan wel niet meer samen, we hebben nog wel een relatie. We zien elkaar meerdere keren per week. We sporten samen, doen spelletjes zoals Memory, gaan samen op bezoek bij onze familie en we gaan samen op vakantie."

Jubileum

“Vroeger heb ik in Druten op school gezeten. Later ging ik naar de Joannesschool in Nijmegen. Daar heb ik eigenlijk alles geleerd over werken en zelfstandiger worden,” vertelt Henri. Na school ging Henri op zijn 18e meteen aan de slag bij het bedrijf waar hij ook stage had gelopen. Helaas ging het met dat bedrijf op financieel gebied niet goed, en kreeg Henri nooit salaris uitbetaald. Hij moest op zoek naar ander werk. Henri vond een nieuwe baan bij orchideeënkwekerij De Molenhoek. Eerst in Horssen, en na een verhuizing van het bedrijf nu in Bemmel. Henri is enthousiast over zijn werk: “Het leukst vind ik het uitsorteren van planten op stengels. Je hebt planten met één stengel, maar ook met vier. Die zet ik dan allemaal in aparte kisten op een soort lopende band. Daarna gaan ze naar de opbinders en de afkweek. Ik werk er nu 24 jaar, dus volgend jaar is het feest!”

Henri aan het werk

(Bijna) niets te wensen

Henri is tevreden met zijn leven. Met zijn werk, woonplek, familie, vrienden en vriendin. En met zijn voetbalclub. Want hoewel die club niet helemaal bovenaan de ranglijst staat, is en blijft Henri een fanatieke Feyenoord aanhanger. “Feyenoord is mijn hobby, ik ben een hele grote fan. Ik heb geen seizoenskaart, maar ik ga wel eens naar een open dag of wedstrijd. Bijvoorbeeld met mijn vader, tante of broer. Voor mijn verjaardag heb ik een keer een kaartje gekregen voor de wedstrijd Feyenoord - Ajax, dat was het allermooist.” Henri besluit: “Ik heb een goed leven zo. Ik heb ook geen plannen of wensen voor de toekomst. Of ja, misschien toch wel. Volgend jaar zou ik heel graag met mijn vriendin weer naar het buitenland op vakantie gaan.”

Henri en Suzanne