Open praten over je geaardheid bij Café De Roze Tulp

jongeren cafe seksualiteit

Samen met casemanager seksualiteit Eric van Beelen startte Ashwin de Graaf in september 2018 een soos voor LHBT-mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) bij het COC in Leiden. De naam? Café De Roze Tulp. Inmiddels verzamelen zich elke tweede vrijdag van de maand zo’n 10 mensen voor gezelligheid, maar ook om open te kunnen praten over hun seksuele geaardheid.

Ashwin: “ik ben pan-seksueel, dat betekent dat ik verliefd word op een persoon. Het maakt niet uit of deze persoon een man, vrouw of transgender is. Ik merkte dat ik het soms lastig vond om contact te maken met anderen op gewone soosavonden en dat ik daar moeilijker mijn ei kwijt kon. Daarom hebben Eric en ik contact gezocht met het COC in Leiden en zijn we café De Roze Tulp gestart.”

Gezelligheid voorop

De gezelligheid staat voorop: praten over hoe het met je gaat en of je nog iets hebt meegemaakt. En ter afwisseling een spelletje. Het COC zorgt voor een hapje en een drankje. Maar er is ook ruimte om over je seksuele geaardheid te praten. Ashwin heeft dat vroeger gemist: “Toen ik voor het eerst verliefd werd op een man, vond ik dat erg moeilijk. Mijn christelijke geloof verbood dat en ik voelde me zondig. Ik kon daar eigenlijk met niemand over praten.” Uiteindelijk vertelde hij het zijn moeder, die reageerde met: “Maar dat weet ik allang.” Ashwin: “Bij de roze tulp komen ook mensen die nog niet uit de kast gekomen zijn. Bij ons kunnen zij daar gewoon over praten en ervaringen van anderen horen.”

Voorlichtingsavonden

Naast de soosavonden zijn er ook voorlichtingsavonden voor mensen met LVB over liefde, wat als die niet wederzijds is, respect en ongewenste intimiteiten. “Het is fijn om daar met mensen van hetzelfde niveau over te praten. Gewone voorlichtingsavonden zijn soms toch te moeilijk”, zegt Ashwin daarover.

Zonder Stempel

Ashwin vindt het ook belangrijk om op te komen voor de belangen van LHBT’ers met een verstandelijke beperking. Daarom is hij actief bij Zonder Stempel, een onderdeel van het COC voor mensen met een lichte verstandelijke beperking. Hij beheert de pagina over de Roze Tulp op website van Zonder Stempel en bezoekt op deze roze zaterdag hun landelijke dag.

Aandacht voor seksualiteit bij ’s Heeren Loo

Intimiteit en seksualiteit horen bij het leven. Ze dragen bij aan een goed leven. Helaas zijn mensen met een verstandelijke beperking vaak kwetsbaarder dan anderen mensen. Daarom helpt ‘s Heeren Loo deze jongeren en volwassenen verder bij het ontwikkelen van een gezonde seksualiteitsbeleving. Lees meer over deze begeleiding.

Gerelateerde items

Terug naar boven