Opening crisisunit; meer dan bed, bad en brood

Dinsdag 12 juli opende het hele team van Perenhout 3a officieel de crisisunit op het terrein van Noorderhaven.

Als een cliënt erg in de war is, iets heftigs heeft meegemaakt of het op de huidige plaats niet meer veilig is, vindt hij hier een tijdelijke plek waar hij tot rust kan komen. De crisisunit bestaat uit 4 plekken. Deze zijn bestemd voor cliënten uit Noord-Holland van verschillende zorgorganisatie.

Van een crisis een kans maken

De belangstelling was groot onder collega’s van 's Heeren Loo, vertegenwoordigers van de GGZ, VGN en andere zorginstellingen. Onder een stralende zon heette Rianne Waanders, regiodirecteur van Noordwest-Nederland, de aanwezigen welkom. “Werken in een crisis is een vak apart. We zijn er trots op dat het is gelukt van een crisis een kans te maken. Met de juiste expertise, zowel binnen als buiten 's Heeren Loo, bieden wij een professioneel en slagvaardig vangnet aan cliënten.”

Tiffany Habets, manager zorg, en Yvonne Okel, programmamanager intensieve zorg, vertellen dat zij een crisis liever voorkomen. "Wij zoeken de samenwerking met de cliënt, verwant en zorgmedewerker. Daarbij zetten wij in op preventie. Bij voorkeur helpen wij cliënten in hun eigen omgeving.

Bed, bad en brood

De unit is veel meer dan bed, bad en brood. Het team van 11 begeleiders bestaat o.a. uit medewerkers uit de jeugdzorg, gehandicaptenzorg, GZ-psychologen, arts VG en gedragsdeskundigen. “Wij werken aan stabilisatie en als we dat bereikt hebben gaan we verder met behandeling en/of medicatie.

Kees is één van de begeleiders. Hij heeft jarenlang ervaring opgedaan in de verstandelijke gehandicaptenzorg en jeugdzorg. Op zoek naar een werkwijze die bij hem past, vond hij zijn weg naar de crisisunit. “De cliënt als uitgangspunt, kortdurende opnames en werken volgens de Triple C-behandelmethode spreken mij aan. Ik werk in een gemengd team van mannen en vrouwen met grote diversiteit in leeftijd, kennis en ervaring. Dat bevalt heel goed.”

Rondleiding

De rondleiding door het gebouw start bij de gezellig ingerichte woonkamer. In de keuken hangt een overzicht met het menu van dag tot dag. De inrichting van de units is maatwerk. Afhankelijk van wat de cliënt nodig heeft wordt de kamer aangepast. Dat kan prikkelarm zijn of juist met meer aankleding. Indien nodig kunnen medewerkers via camera's de cliënt op hun kamer volgen.