Orthopedisch schoenmakerij gebruikt 3D-geprinte leesten uit eigen lab

3D-printen helpt cliënten en medewerkers 's Heeren Loo verder.

De zorg heeft te maken met complexe vragen en een krappe arbeidsmarkt. Steeds meer wordt gekeken hoe technologie en innovatie slimme uitkomsten kunnen opleveren. Ook ’s Heeren Loo ziet de noodzaak hiervan om bij te dragen aan een goed leven voor cliënten en hun zelfredzaamheid te vergroten. Maar heel belangrijk is het ook om processen te vereenvoudigen en medewerkers te ontzorgen in hun werk.

Een nieuwe ontwikkeling is het gebruik van 3D-geprinte leesten door de orthopedisch schoenmakerij van ’s Heeren Loo, afkomstig uit het eigen Living Lab op het woonzorgpark in Ermelo. Na een korte periode van testen, om te zorgen dat de kwaliteit van het eindproduct optimaal blijft, zijn de eerste leesten geproduceerd voor cliënten in Zuid-Holland en Groningen. En nu is de afspraak gemaakt voor het printen van 104 paar leesten per jaar, ook voor cliënten buiten 's Heeren Loo.

Samen met cliënten

Het Living Lab is een dagbestedingslocatie voor technologie en innovatie in de zorg, te vinden op het woonzorgpark van ’s Heeren Loo in Ermelo. Het zoekt en test samen met cliënten innovatieve oplossingen voor vraagstukken van cliënten en begeleiders. Sinds een jaar worden hier ook de mogelijkheden van 3D-printen onderzocht.

In coronatijd werden al snel de eerste nieuwe producten ontwikkeld: neusclips om een mondkapje te dragen zonder dat een bril beslaat, of strips om een mondkapje achter het hoofd vast te maken in plaats van in het oor te laten 'snijden'.

Het wekte ook de interesse van de orthopedisch schoenmakerij van ’s Heeren Loo. Wat namelijk bij uitstek kan met 3D-printen, is maatwerk leveren. Voor al die unieke schoenen voor cliënten en particulieren - binnen en buiten ’s Heeren Loo - voor wie lopen en bewegen moeilijk gaat, of soms zelfs pijnlijk is.

Sneller en goedkoper

De leest waaromheen de uiteindelijke schoen wordt gemaakt, moet tegen een stootje kunnen. Leesten worden geschuurd voor de meest optimale pasvorm, onder druk bewerkt, er wordt op geniet en gespijkerd. Na verschillende testen bleek een massieve buitenkant gevuld met een raat, beide van de (herbruikbare) kunststof PET-G, uiteindelijk een sterke leest waarbij niet te veel materiaal en tijd nodig is voor de productie.

Het snellere en voordeliger productieproces draagt ook een steentje bij om als organisatie duurzaam gezond te blijven. Waar de productietijd voor het frezen van leesten normaal kan oplopen tot 5 of 8 werkdagen, is een leest via het Living Lab binnen 2 werkdagen klaar. En waar de kosten van gefreesde leesten variëren van zo’n 110 tot 130 euro per paar, komen de 3D-geprinte leesten van het Living Lab op 70 tot 85 euro per paar. Redenen genoeg voor het samenwerkingsverband tussen het Living Lab en de orthopedisch schoenmakerij.

Verder onderzoek

Zowel de schoenmakerij als het Living Lab wil de samenwerking graag verder uitbreiden. Mogelijk kunnen ook aanvullende producten zoals steunzolen of andere delen van een orthopedische schoen geprint worden. Daarbij is het de wens om in het Living Lab de cliënten zelfstandiger het printwerk te laten uitvoeren, als ontwikkeling binnen hun dagbesteding.

Ook de mogelijkheden voor andere behandelaren, zoals ergotherapie, worden onderzocht met bijvoorbeeld aangepaste bekers of bestek, of de reparatie van rolstoelonderdelen. De techniek van 3D-printen lijkt dus veelbelovend voor ’s Heeren Loo, met de leesten als een goede eerste stap.