Gezinsondersteuner Josine: “Ouders zijn vaak heel dankbaar"

De fijnste omgeving om een kind op te voeden is thuis. In een bekende omgeving en met mensen die dichtbij staan. Maar dat gaat niet altijd vanzelf. Ambulant gezinsondersteuner Josine gaat langs bij gezinnen die ondersteuning nodig hebben. “Het mooiste vind ik om ouders zelf te laten ervaren dat ze zelf al heel veel kunnen. Ik doe dat met praktische ondersteuning, een luisterend oor of soms gewoon door er even te zijn.”

Josine: “In ieder gezin waar ik kom is de uitdaging anders. Vaak is er sprake of een vermoeden van een (licht) verstandelijke beperking. Dat kan bij een van de kinderen zijn, maar ook bij de ouders. De gezinnen die ik thuis bezoek hebben vaak te maken met opvoedkundige uitdagingen en gedragsproblemen. Denk aan problemen op het gebied van concentratie, gedrag, emotie, leervermogen, taal en spraak.

In een eerste gesprek bekijken we wat het gezin zou willen bereiken. We bespreken wat goed gaat, waar zij hulp bij zoeken of wat zij willen leren. Het ligt aan de vraag hoe ik een gezin help. Soms is het eenvoudig. In een van de gezinnen waar ik kom is behoefte aan voorspelbaarheid. Ik heb toen samen met hen een pictobord gemaakt. Dat geeft hen rust. Soms is het nodig dat we meer duidelijkheid krijgen over de oorzaak van het gedrag van hun kind. Dan kan ik hulp inschakelen van gespecialiseerde gedragsdeskundigen voor aanvullend onderzoek.

Grenzen aangeven

Ouders zijn vaak heel dankbaar, dat vind ik het mooie aan mijn werk. Laatst kwam ik bij een gezin waarvan een moeder haar grenzen niet goed kon aangeven. Dat zorgde voor negatief gedrag vanuit de kinderen. Ik hielp haar door haar om op een positieve manier te leren kijken naar haar kinderen. Het gaat nu een stuk beter. Ze kan haar grenzen aangeven en echt genieten van haar gezin. Ze kan nu zelfs leuke dingen doen met beide kinderen tegelijk. Dat had voorheen niet gekund.

Ambulant gezinsondersteuner 

Je bent als ambulant gezinsondersteuner een bepaalde periode echt even onderdeel van het gezin. Soms is een bezoek beladen. Maar soms is het juist feest als ik over de vloer kom. Net voor Kerst kwam ik bij een gezin dat het niet zo breed heeft. Zij kregen vlak voor mijn bezoek een goedgevuld kerstpakket van de gemeente. Dan ga je een heel ontspannen middag tegemoet. Dat zijn mooie momenten. Net als dat kinderen je op den duur gaan herkennen. Ik word verrast met kindertekeningen of krijg spontaan een knuffel van een driejarige. Dan maakt mijn werkdagen mooi.

Geen werkdag hetzelfde

Mijn werk is geen dag hetzelfde. Het zijn vaak de kleine succesmomenten die je het meeste bijblijven. Het mooiste vind ik om ouders zelf te laten ervaren dat ze zelf al heel veel kunnen. Ik doe dat met praktische ondersteuning, een luisterend oor of soms gewoon door er even te zijn. Patronen zijn best moeilijk te doorbreken. Het is zo mooi en bijzonder dat je ouders hun eigen kracht laat vinden op een manier die bij hen past. Hierdoor komt er meer zelfvertrouwen en kunnen ze de dingen ook weer op een positieve manier zien en beleven. Ze doen het echt zelf, want ik ben er niet 24 uur bij. Daarom vind ik juist zo knap. Dat ik hieraan mag bijdragen, hen mag helpen, maakt me enorm trots.”

Gerelateerde items