Twan Jacobs werkte 30 jaar in een banketbakkerij en was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hij volgde een loopbaantraject om te achterhalen wat voor werk hem aansprak. “Ik wilde meer geprikkeld worden. Mijn zus werkte als manager in een gehandicaptenzorginstelling en daar kon ik een paar keer op de woningen meelopen. Dit vond ik mooi werk,” vertelt Twan.
Persoonlijk begeleider
De interesse in de gehandicaptenzorg was gewekt. Twan woont in Druten en regelde dat hij ook bij Boldershof kon meelopen. “De doelgroep waarmee ik in Druten werkte, sprak mij enorm aan, dus werd Boldershof de plek waar ik bleef.” Twan volgde tijdens zijn werk de opleiding en ronde die in 2 jaar tijd af. Hij solliciteerde op de functie van Persoonlijk Begeleider. Een baan die goed bij hem past. “Samen met mijn collega's begeleid ik acht jongens met Moeilijk Verstaanbaar Gedrag,” zegt Twan.
Zinvolle dagbesteding
“Het eerste wat mij opviel, was dat er te weinig zinvolle dagbesteding voor deze jongens beschikbaar was. We vinden dat cliënten een zo'n normaal mogelijk leven moeten ervaren. Daar hoort werken ook bij,” vindt Twan. Om daar verandering in te brengen, ging hij de boer op en vroeg in Druten naar mogelijkheden voor de jongens om te werken. “Het begon met de krantenwijk. Iedere woensdag brengen we de plaatselijke krant Maas&Waler rond in Druten. Er is altijd genoeg animo in de groep om dit te doen. Ik kwam ook in contact met Chris Molenaar, facilitair manager van regio ZON. Al pratende kwamen we op het idee om deze groep de legionellametingen te laten uitvoeren. Dat gebeurt nu ook wekelijks door het Powerteam, zoals onze groep wordt genoemd,” vertelt Twan.
(De tekst loopt door onder de afbeelding)
Groei
Iedere woning wordt wekelijks op een vaste dag bezocht. De leidingen worden dan door de groep preventief doorgespoeld. Met behulp van een temperatuurmeter die gekoppeld is aan een app worden de temperatuur en spoeltijd geregistreerd. Er wordt volgens het beheersplan legionella gewerkt. “De jongens ervaren het als heel belangrijk werk. Ze groeien hier enorm van. En doordat zij bezig zijn met het werk zien we dat ze minder met elkaar bezig zijn. Dat geeft ook meer rust. Er gaan vier jongens per keer mee. Iedere begeleider neemt twee jongens mee naar de woning. Er moet ook wel gewerkt worden. Het is niet de bedoeling dat ze dan hun vriendenboekje meenemen of even een selfie maken met de begeleider op de woning. Het is onze taak om daar duidelijk in te zijn en structuur te bieden.”
'Er is veel mogelijk'
“'s Heeren Loo is een grote organisatie, dus als je een goed idee hebt, moet je soms even doorzetten om het voor elkaar te krijgen. Ik ben eerst zelf aan de slag gegaan om te kijken of ik zinvol werk kon regelen. Daarna besprak ik het met collega's en de manager. Zij vonden die ook allemaal een goed idee. We doen het voor de cliënt. Je merkt dat dan echt heel veel mogelijk is binnen 's Heeren Loo,” vindt Twan.
'Ze kunnen hun energie kwijt'
Naast het werken biedt Twan de jongens van de groep ook sporttrainingen aan. “Ik doe zelf aan kickboksen en wilde de jongens dit ook laten ervaren. Wekelijks gaan dezelfde vier jongens mee en dan doen we een bokszaktraining. Ze houden dit nu al een aantal jaar vol. We maken er wel eens grapjes over of het wel slim is om juist deze jongens te leren boksen. We zien dat het goed is dat ze hun energie ook op deze manier kwijt kunnen,” vertelt Twan.
Win-win
Chris Molenaar, facilitair manager: “Het is goed dat het Power team nu de leidingen preventief doorspoelt. We waren net bezig met het invoeren van een ander systeem en een andere manier van werken, dus de vraag van Twan kwam precies op het juiste moment. Doordat het proces nu is gedigitaliseerd, kunnen wij op de achtergrond meekijken en meehelpen als dat nodig is. Naast dit werk voert de groep ook andere klussen uit, zoals: zonneschermen schoonmaken, metaal schoonmaken en de varkensruggen op de parkeerplaatsen witten. Heel fijn dat we dit soort zaken niet uit hoeven te besteden, maar dat het zinvol werk is voor bewoners. Win-win dus!”
(De tekst loopt door onder de afbeelding)
Word ook begeleider bij 's Heeren Loo
Wil jij ook zulk mooi werk doen als Twan? We zijn altijd op zoek naar enthousiaste en ervaren begeleiders in de gehandicaptenzorg. Naar begeleiders die op een eigen manier cliënten met een verstandelijke beperking en/of andere beperking verder helpen. Wil je ontdekken op welke manier jouw begeleiding waardevol is? Samen met jou kijken we naar de mogelijkheden.