Gamen met een kussen: game-set Pillo

Het belang van spelen voor iemand een verstandelijke beperking wordt nog wel eens onderschat. Met name het spontane karakter van het spel, waarbij het spelen het doel op zich is en niet het middel, heeft een gunstig effect op kinderen én volwassenen met een laag IQ. Spelen helpt om - op een ongedwongen en plezierige wijze - nieuwe ervaringen op te doen. En soms ook om nieuwe vaardigheden eigen te maken.

Gebrek aan passend speelmateriaal

Helaas krijgen mensen met een verstandelijke beperking niet altijd spelmateriaal aangeboden passend bij hun niveau en wensen en is goed materiaal soms met een lantaarntje te zoeken. Zeker als het gaat om innovatieve en digitale oplossingen.

Game-set Pillo

In dit vraagstuk beten Johan Elbers en Jan Jakob Leidekker van het Innovatielab van ’s Heeren Loo zich vast. Tijdens hun zoektocht kwamen ze in contact met de leverancier van een game-set, genaamd de Pillo. Samen vernieuwden ze de games en het spelprogramma. En werd de controller omgetoverd tot een zacht en aaibaar kussen, ook geschikt voor mensen die motorisch beperkt zijn. Met de nieuwe versie van de Pillo kan een eenvoudig spel - ‘druk op het kussen en de hond blaft’ - worden gespeeld, alsook een dynamisch spel voor twee spelers, waarbij houten totems worden gestapeld en punten worden gescoord door op het kussen te stampen.

Directe ontspanning

Op de foto zien we Jermain, die als ervaringsdeskundige heeft geholpen bij de vernieuwing van de Pillo. Zodra de computer wordt aangezet, neemt hij vanzelf een betere zithouding aan. Hij ontspant direct en zit gelijk midden in het spel. Spelenderwijs traint hij zijn concentratievermogen. En na afloop loopt hij weg met een grote glimlach op zijn gezicht!

Dankzij nalatenschap

Het Innovatielab heeft in 2022 twee Pillo’s voor de bewoners van Groot Schuylenburg aangeschaft t.w.v. € 9.922. Dankzij een nalatenschap. Daar zijn we heel dankbaar voor, want dit soort aankopen worden niet vanuit de reguliere zorgbudgetten bekostigd. Cliënten, zorgbegeleiders en verwanten die de Pillo willen uitproberen, hoeven enkel langs te gaan bij de Innovatielab aan de Laan van Groot Schuylenburg 411, 7325 BT Apeldoorn of te bellen naar Jan Jakob Leidekker 06 - 20 93 97 48.

Laatste nieuws