Pilot kortdurende intensieve traumabehandeling brengt ontwikkeling jongeren Groot Emaus weer op gang

Orthopedagogisch Behandelcentrum ’s Heeren Loo Groot Emaus (Ermelo en Soest) start vandaag een pilot met kortdurende intensieve traumabehandeling (KIT) voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen. In twee weken tijd krijgen de jongeren een bewezen succesvolle combinatie van EMDR-therapie, exposure therapie, psycho-educatie en sport. Het doel van deze behandeling is dat de jongeren na deze twee weken minder of zelfs geen trauma-gerelateerde klachten meer ervaren.

Bij ’s Heeren Loo Groot Emaus verblijven jongeren met een lichte verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen. Zij worden hier behandeld, gaan naar school en leren wat ze in hun vrije tijd kunnen doen. Vaak hebben de jongeren al in veel instellingen verbleven, waar het onvoldoende lukte om de gedragsproblemen te verminderen en weer tot een positieve ontwikkeling te komen. Wanneer trajecten elders zijn vastgelopen, komen jongeren voor behandeling naar Groot Emaus.

“De jongeren die behandeling krijgen op Groot Emaus hebben vaak te maken gehad met vroegkinderlijke, chronische traumatisering. Zij zijn bijvoorbeeld slachtoffer van mishandeling of seksueel misbruik. De traumatisering heeft grote gevolgen voor hun dagelijks functioneren en het zit hun ontwikkeling echt in de weg. De gedragsproblemen die de jongeren laten zien, vinden vaak hun oorsprong in de traumatische ervaringen in de jonge jaren”, vertelt Kim Visser, GZ-psycholoog en EMDR-therapeut bij ’s Heeren Loo Groot Emaus die de KIT opzette. Jongeren met traumaklachten behandelen we al jaren op de traditionele manier, dus met één of twee keer per week een therapiesessie. Deze trajecten duren lang, waardoor het zwaar is om vol te houden en wat het risico op drop-out vergroot”.

Hoge verwachtingen

“Op verschillende plekken in het land zijn er intensieve traumabehandelingen voor volwassenen. Met deze behandelingen worden in korte tijd zeer positieve resultaten geboekt. Klachten naar aanleiding van traumatische ervaringen verminderen fors of verdwijnen volledig. Wij gunnen de jongeren van Groot Emaus ook deze positieve resultaten.

Er zijn echter weinig tot geen plekken waar de doelgroep van Groot Emaus, jongeren met complexe problematiek die 24 uur per dag intensieve ondersteuning nodig hebben, deze behandeling kunnen volgen”, vertelt Kim.

“Het was voor Groot Emaus dan ook een logische stap om zelf een kortdurende intensieve traumabehandeling te gaan ontwikkelen. Wij verwachten dat onze doelgroep, net zo goed kan profiteren van een intensieve traumabehandeling als volwassenen zonder verstandelijke beperking dat doen. Het programma dat wij bieden maakt gebruik van de eerste keus behandelingen EMDR en exposure en houdt rekening met de beperking en gedragsproblematiek van de doelgroep”.

Pilot start met vier jongeren

Aan de pilot doen in eerste instantie vier jongeren mee die al bij ’s Heeren Loo Groot Emaus verblijven. Zij gaan tijdens de twee weken durende behandeling niet naar school. In plaats daarvan volgen ze beide weken vier dagen een vast behandelprogramma waarbij ze intensief worden begeleid door een team van psychologen, orthopedagogen, bewegingsagogen en de begeleiders van de behandelgroep waar ze verblijven. “Als de pilot succesvol blijkt, kunnen we mogelijk ook jongeren van buiten Groot Emaus behandelen”, vertelt Kim. “Zodat ook jongeren met een lichte verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen, die niet bij ons verblijven, geholpen kunnen worden bij het verwerken van hun trauma’s.”

Gerelateerde items

Terug naar boven