Pilot wasbaar incontinentiemateriaal in Apeldoorn

Duurzaamheid in de zorg is belangrijk, want de zorg is verantwoordelijk voor zo'n 7 tot 8 procent van de CO2-uitstoot in ons land. Op ons woonzorgpark in Apeldoorn zijn we steeds opzoek naar innovatieve oplossingen om de zorg voor de cliënten te verbeteren, hun leven mooier te maken of die bijdragen aan duurzaamheid.

Momenteel zijn we aan het onderzoeken of we wegwerp incontinentiemateriaal kunnen vervangen voor een wasbare variant. Het is nog een pilot in samenwerking met Priovention BV, maar de eerste cijfers liegen er niet om. Van de 1.450 incontinentieluiers die een cliënt per jaar gebruikt, gaan we naar 10 per jaar. Wat een verschil hè? Bovendien geven bewoners aan dat ze het nieuwe incontinentiemateriaal mooier vinden. Voor iedereen is het dus een win-win situatie.

Deze pilot is niet onopgemerkt gebleven in politiek Den Haag. Minister Ernst Kuipers ging in gesprek met Bart Villerius van Priovention BV en Jan Fidder en Johan Elbers van 's Heeren Loo van 's Heeren Loo (op de foto van links naar rechts). De blog van Ernst Kuipers over dit initiatief verscheen eerder op zijn LinkedIn. Lees hieronder ook het volledige verhaal.

Johan en Bart zijn de drijvende kracht achter de pilot met wasbare luiers bij 's Heeren Loo. Het begon allemaal bij een gesprek tussen Johan en Bart over de bergen afval met incontinentiemateriaal bij 's Heeren Loo. Om precies te zijn: de 944.275 kilo incontinentiemateriaal van afgelopen jaar. Dat moet echt anders kunnen, dachten ze. Bart en zijn collega Rolf gingen aan de slag met een oplossing: luiers die je niet hoeft weg te gooien, maar vaker kan gebruiken door ze te wassen. Hierbij kregen zij een steun in de rug van het Water Innovatie Fonds. Bart onderzocht hoe het proces (van het ophalen tot het veilig schoonmaken) eruit moest komen te zien, Rolf ging aan de slag met het ontwerp en het comfort ervan. Wat ze heel belangrijk vonden, is om de luier met veel meer respect naar de gebruiker toe te ontwerpen. Gebruikers moeten zich vooral zo 'normaal' mogelijk voelen, dus ontwierpen ze modieuze (onder)broeken met een fijne pasvorm die daarnaast ook nog veel makkelijker is om aan te trekken.

Bewoners van een woongroep van 's Heeren Loo in Apeldoorn mochten de wasbare luiers testen. Dat was voor Bart en Rolf cruciaal om de luiers te perfectioneren. Samen met bewoners én zorgmedewerkers bekeken ze stap voor stap wat de verbeterpunten waren. Zij reageerden zo enthousiast dat de pilot nu uitgebreid is naar twee woongroepen.

Het uiteindelijke doel is om straks niet meer 1.450 incontinentieluiers per jaar per cliënt te gebruiken, maar slechts 10 luiers. Bart houdt zich nu vooral bezig met hoe de reiniging grootschaliger kan worden aangepakt. Waar de luiers nu nog op een testlocatie op de rioolwaterzuivering in Apeldoorn wordt schoongemaakt, moet het in de toekomst mogelijk worden om ze op het terrein van de zorglocatie zelf te reinigen. En voor die opschaling is 's Heeren Loo een ideale samenwerkingspartner. Omdat de zorginstelling zoveel locaties heeft, is het gemakkelijk om hier op te schalen als de pilot daar klaar voor is.

Jan was als voorzitter van het Raad van Bestuur van 's Heeren Loo én ambassadeur van de Green Deal meteen enthousiast toen Johan naar hem toe kwam met dit idee. De zorginstelling staat heel erg open voor dit soort duurzame initiatieven, omdat de organisatie zich verantwoordelijk voelt om de aarde goed achter te laten voor volgende generaties. Zo zijn ze gestart met het verduurzamen van vastgoed en inmiddels zijn bijna alle aspecten meegenomen in hun verduurzamingsprogramma: van afvalverwerking tot duurzame mobiliteit. Zo'n prachtig idee, dat niet alleen bijdraagt aan het verminderen van afval, maar ook bewoners hun waardigheid teruggeeft, kon Jan dan ook niet anders dan omarmen.