Podcast Verrassend Normaal maakt seksuele diversiteit bespreekbaar

‘Homo’ is nog altijd een veelgebruikt scheldwoord, ook op woongroepen bij zorginstellingen. Als er vaker over seksuele diversiteit gesproken wordt, wordt het steeds normaler om over persoonlijke gevoelens te praten. Daarom lanceert ’s Heeren Loo tijdens Pride Month de podcast Verrassend Normaal. De podcast telt drie afleveringen, die alle drie in de Pride Month online gaan via de bekende streams.

“Door aandacht te vragen voor LHBTIQ+ hoop ik dat we een eerste stap zetten richting een omgeving waar iedereen zichzelf durft te zijn. En dat begeleiders leren hoe ze om kunnen gaan met iemand die uit de kast komt of aangeeft dat hij liever in vrouwenkleding loopt,” zegt Judith Elzerman, presentator van de podcast en ervaringsdeskundige hersenletsel. “Dat iedereen echt wordt gezien, dat is misschien nog wel het allerbelangrijkste.”

Mensen die als ‘anders’ worden gezien, krijgen nog regelmatig te maken met discriminatie. ’s Heeren Loo vindt het belangrijk dat iedereen de ruimte krijgt om zichzelf te zijn. Ageeth Ouwehand, lid van de Raad van Bestuur: “Iedereen mag er zijn, ook als het gaat over identiteit, seksualiteit en geaardheid. Vroeger werd altijd gezegd: schelden doet geen zeer, slaan zoveel meer. Maar dat is niet waar. Ik denk dat we ernaartoe moeten dat we elkaar daarop aanspreken als het gebeurt, want het is niet ok.”

Persoonlijke gesprekken en tips van experts

In elke aflevering van de podcast heeft ervaringsdeskundige Judith een persoonlijk gesprek met een gast. Dat zijn achtereenvolgens Gordon, Ilja en Ashwin. Gordon vertelt over zijn coming out en was verrast over de reacties die hij kreeg. Ilja heeft het met Judith over haar transitie van man naar vrouw. Een proces dat jaren duurde. En met Ashwin hebben we het over daten. Hij organiseert regelmatig ontmoetingsavonden voor het COC, speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. Halverwege de aflevering bellen Judith en haar gast met een expert binnen ’s Heeren Loo, zoals seksuoloog Martijn Houkes, begeleider Joosje Zandvliet en datecoach Annemieke Rieken. Zij geven hen en de luisteraar tips en achtergrondinformatie. Daarna sluiten Judith en haar gast de aflevering op een luchtige manier af met de kletspot, waar ze verrassende vragen voor elkaar in hebben gestopt.

De eerste aflevering van Verrassend Normaal is vanaf donderdag 1 juni te beluisteren via alle bekende podcaststreams. De andere afleveringen worden in de loop van Pride Month beschikbaar.

Luister de eerste aflevering

Luister alle afleveringen

Apple Podcasts

Google Podcasts

Spotify

Soundcloud

Gerelateerde items