Presentatie Mariëlle Rouleaux IASSIDD 2024 congress Chicago

Mariëlle Rouleaux, onderzoeker

Mariëlle Rouleaux hield tijdens IASSIDD 2024 een presentie over het eerste deel van haar promotieonderzoek.

Presentatie: “Stressful life events in individuals with intellectual disabilities: a scoping review”

Stressvolle gebeurtenissen - zoals een ernstige ziekte, overlijden van een dierbare aan een natuurlijke dood, of uithuisplaatsing van kinderen - zijn gebeurtenissen die niet voldoen aan het A-criterium van PTSS in de DSM-5-TR. Mariëlle en collega’s deden onderzoek naar de relatie tussen dit type gebeurtenissen en PTSS-symptomen, andere psychische klachten of gedragsproblemen, bij mensen met een verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid. Hiervoor deden zij een literatuuronderzoek. Zij vonden onder andere dat onderzoek naar PTSS-symptomen na stressvolle levensgebeurtenissen zijn ondervertegenwoordigd in de literatuur. Slechts 5 van de 38 geïncludeerde studies namen dit mee. De andere onderzoeken keken alleen naar andere psychische problemen of gedragsproblemen (en niet naar PTSS) en vonden zwakke tot sterke samenhang met stressvolle gebeurtenissen. Er ontbrak ook een duidelijke definitie van stressvolle gebeurtenissen.

De onderzoeksgroep concludeerde dat er een leemte is in de kennis over de relatie tussen stressvolle gebeurtenissen en PTSS- bij mensen met een verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid. Verder onderzoek is nodig om de relatie tussen stressvolle gebeurtenissen en PTSS-symptomen beter in kaart te brengen. Het artikel dat hoort bij dit onderzoek is recent geaccepteerd en staat online.
Lees meer over het onderzoek van Mariëlle
.

Dit neemt Mariëlle mee terug naar Nederland

Mariëlle woonde onder andere twee presentaties bij over psychologische stress en welbevinden van begeleiders die te maken hebben met moeilijk verstaanbaar gedrag bij cliënten met een verstandelijke beperking. Valerie Martin uit Montreal (Canada) keek naar begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking en autisme. Vergeleken met begeleiders van andere doelgroepen en mensen die niet in de zorg werken, hebben de begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking en autisme veel vaker te maken met moeilijk verstaanbaar gedrag, zoals (dreiging van) fysiek geweld. Uit de presentatie van Ann-Sophie Otis uit Québec (Canada) bleek dat 37,5% van de begeleiders die te maken heeft met moeilijk verstaanbaar gedrag, hiervan psychologische stress ervaart, zoals hulpeloosheid, irritatie, en uitputting. Het delen van ervaringen met familie, vrienden of collega’s bleek een goede copingstrategie te zijn.

Mariëlle: “Ik ben geïnteresseerd in de psychische impact van moeilijk verstaanbaar gedrag op begeleiders. En dan vooral bekeken vanuit trauma-perspectief. Ik vraag me af of begeleiders door hun werk met cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag PTSS of andere traumaklachten kunnen ontwikkelen. Hierover laten Robert Didden en ik masterstudenten onderzoek doen en een scriptie schrijven. De resultaten kunnen heel belangrijk zijn voor begeleiders van ’s Heeren Loo, maar ook voor de managers, in verband met ziekteverzuim, preventie en goede zorg voor begeleiders.