"Ik ben nog nooit zo fit geweest"

Wat als je lijf niet meer fijn voelt en je besluit dat het anders moet. Fitter en lichter door het leven. Daar heb je doorzettingsvermogen voor nodig. Robert (34) zette de knop twee jaar geleden om met als doel een gezond, krachtig en fit lijf. Nu hij dat bereikt heeft, is er een nieuw doel gesteld. Robert wil in 2025 graag naar Santiago de Compostela lopen. Maar liefst niet alleen...

Sporten op een veilige manier

Robert komt van ver. Toen hij in oktober 2021 startte met sporten onder begeleiding van bewegingsagoog Martijn, was Robert vaak moe, futloos en te zwaar. Hij wilde net als zoveel van zijn leeftijdsgenoten lekker fitnessen. Dat was zijn droom. Robert: "We zaten midden in de lockdown, dus de gewone sportscholen waren nog gesloten. Ik startte in de sportzaal in gebouw Plein 6 op het woonzorgpark Willem van den Bergh in Noordwijk. Samen met een paar andere cliënten, onder leiding van Martijn, gingen we in een klein groepje aan de slag. Vanaf het moment dat de sportscholen weer opengingen, sporten Martijn en ik ook samen in een 'gewone’ sportschool.”

Martijn, bewegingsagoog bij 's Heeren Loo: “Robert kwam bij mij sporten in de grote sportzaal in Plein 6. Hij kwam op mij over als een rustige jongen die een beetje moest wennen en de kat uit de boom keek. Geleidelijk aan werd hij meer open en socialer naar andere mensen. Hoe leuk hij het sporten op Plein 6 ook vond, hij wilde graag naar een echte sportschool. Zodra de sportscholen weer opengingen kon Robert niet wachten om daarnaartoe te gaan. Robert sport nu vier keer in de week, waarvan twee keer onder begeleiding van mij. Robert geniet hier erg van. Het is tof om te zien hoe hij met andere mensen op de sportschool omgaat. Hij kent al veel mensen, praat met de eigenaar en doet elke training superhard zijn best!”

Doe er wat aan

Robert: “Ik ben al kilo's kwijt, en ik ben nog nooit zo fit geweest. Ik zit lekker in mijn vel. En mijn klachten zoals inspanningsastma zijn verdwenen. Het sporten gaat me goed af en mijn wereld is een stuk groter geworden! Ik merk veel verschil met hoe ik me voelde toen ik begon en hoe ik nu naar mezelf kijk. Voorheen was ik best breed (Robert lacht hard!). Ik was elke dag futloos, nu ik sport heb ik veel meer energie. Ik ben hyper geworden. Tegen anderen wil ik zeggen, als je lijf jou in de weg zit, ga er gewoon wat aan doen! Je krijgt er niet alleen mooier lijf maar ook meer energie voor terug.

¡Hasta el miércoles!

Zo nu en dan krijg ik ook voedingstips van Martijn. En het advies om een paar seconden rust te nemen tussen de setjes door. Rust is ook belangrijk. Tussen de oefeningen door werken we ook aan ons Spaans. We oefenen voor Santiago. Want dat is mijn volgende doel, ik wil de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela lopen. We spraken allebei geen Spaans maar we dagen elkaar uit om nieuwe woorden te leren. De wandeltocht moet in 2025 plaatsvinden. Ik onderneem deze tocht vanwege mijn interesse in de religieuze geschiedenis en vanwege Sint Jacob, wiens lichaam daar begraven ligt. (Red: Sint Jacob is één van de 12 apostelen van Jezus en de naamgever aan Santiago de Compostela) Mijn wandelmaatje moet net als ik ook geïnteresseerd zijn in geschiedenis en religie. Het mag geen ouderwetse denker zijn. Wel iemand naar me omkijkt, maar me ook vrij durft te laten. Want ik ga deze tocht ook aan om de eenzaamheid op te slurpen. Ik wil voelen hoe het is om alleen te zijn onderweg. Op een vooraf afgesproken punt ontmoeten we elkaar dan weer en wisselen we onze ervaringen uit.”

Robert fantaseert erop los. “Ik zie mezelf al lopen met stok op schouder met rode zakdoek eraan, lekker met mijn muziek op in mijn oortjes. Voor mij mag het snel 2025 zijn!”

Sportmaatje gezocht

Robert heeft zijn loopmaatje nog niet gevonden. Wie heeft zin om in 2025 met Robert de route naar Santiago te gaan lopen? Wil je een keer kennismaken en kijken of dit wat voor jou is, stuur dan een mail naar bewegingszorg.nw@sheerenloo.nl.

Gerelateerde items