's Heeren Loo lanceert podcast over leven met een LVB: '1 op de 17'

1 op de 17 Nederlanders heeft een licht verstandelijke beperking (LVB). Dat zijn 1,1 miljoen mensen. Zij willen ook gewoon meedoen in de samenleving. Vaak merk of zie je een LVB niet meteen aan iemand. En soms is het zelfs helemaal niet bekend. In de nieuwe podcast ‘1 op de 17: Over leven met een LVB’ gaat gezinsbehandelaar Maria Proost in gesprek met mensen met een LVB en met verschillende professionals.

Hoe ga je het gesprek aan met iemand met een LVB over bijvoorbeeld schoolkeuzes, regels op de werkvloer en zwaardere onderwerpen als trauma’s en contact met de politie? En hoe kun je nou het beste reageren als de communicatie vast lijkt te lopen? In zeven afleveringen spreekt Maria onder andere met gedragswetenschappers van ’s Heeren Loo en organisaties als Roompot vakantieparken, woningcorporatie de Alliantie en de zedenrecherche die in hun dagelijks werk veel in contact komen met mensen met een LVB.

In de eerste aflevering komt ervaringsdeskundige Miranda aan het woord. Pas op haar 35e ontdekte ze dat ze een LVB heeft. Miranda: “Waar ik soms moeite mee heb is dat de buitenwereld mij niet altijd neemt zoals ik ben. Ik hoop dat door deze podcast luisteraars anders gaan kijken naar mensen met een licht verstandelijke beperking.

’s Heeren Loo maakt deze podcast voor meer begrip en herkenbaarheid voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor (zorg)professionals, ouders en verwanten. De podcast 1 op de 17 is vanaf dinsdag 31 mei wekelijks te luisteren op o.a. Spotify, Apple Music en alle andere podcastapps.

Meer informatie over LVB

Mensen met een LVB lopen in de maatschappij vaak tegen onbegrip aan. Dit komt omdat anderen een LVB niet herkennen en niet weten hoe zij kunnen helpen. De eerste stap? Herken mensen met een LVB: ww.sheerenloo.nl/zieLVB