Samen aan de slag met een Afrikaanse trommel

“Als Benito binnenkomt, gebeurt er iets: hij brengt rust, een fijne sfeer en een bak energie". Marthy, persoonlijk begeleider, is enthousiast over de djembélessen die Benito Kaarsbaan elke 2 weken geeft bij Kersenhout 41 en 42. Het brengt een ongekende vibe naar boven bij cliënten èn medewerkers. Het begon met privéles aan één cliënt maar inmiddels doet de hele woning mee.

Muzikaal spektakel

“In onze woning verwelkomen wij de doelgroep ouderen. Zo ook een cliënt die niet langer zelfstandig kon wonen en van Schagen naar Julianadorp verhuisde. We zaten in de periode waarin contact bestond uit beeldbellen. Op die manier verscheen Benito levensgroot op de muur van onze huiskamer. Ik vond het heel bijzonder te zien hoe de cliënt op Benito reageerde. Je ziet direct dat zij een klik hadden en dat Benito hem ‘voelt’. Beiden zijn van Surinaamse afkomst en deze cliënt vond het fijn Surinaams te praten. De muziek uit Afrika en de Caraïben hoorde je door de hele woning en de andere cliënten keken nieuwsgierig door het raam”, vertelt Marthy.

Het was wel duidelijk dat de andere cliënten de lessen ook leuk vonden. “Na de privéles kwamen behalve de djembé ook de sambaballen en de tamboerijn tevoorschijn en sloten alle cliënten aan. Nooit werd gevraagd of cliënten mee willen doen. Benito deelde de muziekinstrumenten uit, stelde de vraag wie een leuk liedje kent, gaat trommelen en zingen en iedereen doet mee. In de 41 jaar dat ik hier werk, heb ik dit nog nooit meegemaakt. Wij kijken dan ook allemaal uit naar de volgende les.”

Levenslessen

De chemie komt van beide kanten. Benito: “Van de bewoners heb ik geleerd dat ik moet leven in het moment, het moment moet accepteren en denken in mogelijkheden. Ik ga zeker verder met deze prachtige mensen, omdat het mij voldoening geeft in dit leven. Ik zie deze bewoners niet meer als mensen met een beperking, maar als mensen met mogelijkheden.”