“Snoezelen is ontspannen en interactief tegelijk”

Gekleurde slierten van het plafond tot de grond, een warmtevloer en een waterbed. Linda, begeleider bij dagbesteding Onder een dak, neemt jongeren met een ernstige meervoudige beperking (EMB) iedere week mee naar de snoezelruimte en ziet hoe ze hiervan genieten. Om vervolgens totaal ontspannen weer naar huis te gaan. “De snoezelruimte is om te kijken, te voelen, te horen en te ervaren. Een plek waar even niks van je gevraagd wordt. Waar je mensen zichtbaar ziet ontspannen en voelt: deze ruimte is fijn.”

Linda: “Bij dagbesteding Onder een dak komen zo’n 15 jongeren met een ernstige meervoudige beperking (EMB). Sommige wonen bij ’s Heeren Loo, anderen wonen thuis bij hun ouders. Iedere vrijdag gaan we met de hele groep samen snoezelen. Snoezelen is zo mooi. Het is echt een uitje waar we iedere week naar uitkijken. Het gevoel van snoezelen is moeilijk te omschrijven. Het is ontspannen, maar toch ook interactief. De snoezelruimte is een plek waar iedereen op een andere manier rust kan vinden. Er zijn wel prikkels, maar die kan je zelf opzoeken of juist niet. Wat iemand kan doen in de snoezelruimte verschilt per keer. Het is belangrijk om na te gaan hoe iemand in zijn vel zit. Als een bewoner net een toeval heeft gehad, kan het fijn zijn om in het waterbed te liggen. Een andere keer zoek je juist de interactie weer op. Uiteindelijk gaat het erom dat iemand het naar zijn zin heeft in de snoezelruimte.

Drie verschillende ruimtes

De snoezelruimte heeft drie ruimtes en is erg dynamisch. Zo zijn er in iedere ruimte voelmuren. Hard, maar ook zacht met bijvoorbeeld schapenwol. Een zitzak waar je in kan liggen. Ondertussen kun je kijken naar bubbelbuizen en allerlei spiegels. Ook is er een muur die kan veranderen door aanrakingen, een grote ballenbak en een trilvloer. Mijn favoriete ruimte is de ruimte met de waterbedden. Het is erg verleidelijk om hier zelf in te gaan liggen. Soms doe ik het, maar dan moet je erg je best doen om je ogen open te houden. Zo ontspannend. Op de achtergrond kun je rustgevende muziek horen, zoals zee- of bosgeluiden. Het geluid is gekoppeld aan de waterbedden zodat je de trillingen ervan kan voelen.

Het effect van snoezelen

Het mooiste vind ik om het verschil te zien hoe mensen de snoezelruimte ingaan en weer uitkomen. Soms zie je echt verschil. Dan gaat iemand heel onrustig naar binnen, maar dat is helemaal weg na een uurtje snoezelen. Dat is het bijzondere. Op dit moment wordt er internationaal onderzoek gedaan naar hoe je snoezelen het beste kunt gebruiken om een bepaald doel te bereiken. Dat is interessant. Maar voor mij heeft het snoezelen, dat al sinds de jaren 70 bestaat, echt al zijn nut bewezen.

EMB

Ik heb gewerkt met verschillende doelgroepen. Mijn hart ligt echt bij jongeren met een ernstige meervoudige beperking. Veel mensen denken dat iemand met EMB niks kan. Maar in principe kunnen ze heel veel. Ook zij kunnen gelukkig zijn in het leven, maar op een andere manier dan zonder beperking. Het is niet makkelijk, bij ons op de groep kan niemand praten. Maar ik kan wel tegen hen praten en dan zie ik hun blik. Soms heb je zo’n klein contactmoment of krijgen ze zelfs een glimlach op hun gezicht. Daar doe ik het echt voor. Al is het soms maar heel klein, dat is wat ik leuk vind. Het is werken vanuit je hart.”

snoezelen-hartenberg-linda-web2.jpg

Gerelateerde items