Snoezelen voor contact en verbinding

Op de foto zie je zorgbegeleider Patricia en Sanne, één van de zeven bewoners van Notenhout 23. Sanne is vanaf haar geboorte ernstig meervoudig beperkt en heeft hulp nodig bij alle dagelijkse activiteiten. En omdat ze niet taalvaardig is, letten begeleiders op haar gezichtsuitdrukking en op de geluiden en bewegingen die ze maakt, om erachter te komen wat Sanne (on)prettig vindt.

Eind 2021 kocht de woning een Muziektrilwaterbed van bijna dertienduizend euro, dankzij een erfenis. Dit innovatieve hulpmiddel helpt de begeleiding om cliënten meer kwaliteit van leven te geven. Hoe het werkt? In de veilige, besloten ruimte van het verhoogd bed, ontspant de cliënt door de watertrillingen die de muziek maakt. Met behulp van sensorisch speelmateriaal worden de zintuigen van de cliënt geprikkeld. Het contact dat dan tot stand komt vormt de basis voor verbinding. Dit proces - ook wel snoezelen genoemd – leert begeleiders de persoonseigen signalen op te pikken en te duiden. Door de informatie met elkaar en verwanten te delen kunnen ze nog beter in de behoeften van de cliënten voorzien.

We zijn dankbaar dat we dit bed hebben kunnen aanschaffen. Zonder de gift was dit niet gelukt, want vanuit de reguliere zorgbudgetten worden dit soort toepassingen niet bekostigd.