Snoezeltentje voor de bewoners van Noorderhaven

Leverancier Pendulum belooft een ‘ultieme bosbeleving’, maar voor Ronald is een half uurtje in de snoezeltent gewoon een heerlijke belevenis. In no-time waant hij zich in een andere wereld en komt volledig tot rust.

Vrijwilliger Hanny: ‘Leuk hè, zo’n pop-up tentje! Handig ook, want het tentje is verplaatsbaar en kan zowel liggend als zittend worden ingezet. En dat is fijn, want zo kunnen we alle cliënten van de Noorderhaven een snoezelervaring aanbieden. Als zorgbegeleiders vinden wij het belangrijk om naast alle praktische zorg ook tijd te maken voor echt contact met de cliënten. En zo een vertrouwensband op te bouwen. Dit tentje helpt hier zeker bij. De tent is prikkelarm, maar niet geheel afgesloten. Je kunt als je wilt de hand van de cliënt vasthouden terwijl hij geniet van het licht, de bosgeluiden en de voorstelling op het zeil. De uitwerking is gewoon magisch!’’

Snoezelen is een samentrekking van snuffelen en doezelen. Ooit in de vorige eeuw bedacht om mensen met een verstandelijke beperking - in een vertrouwde en veilige omgeving – te laten genieten van projecties, geluiden, geuren en voelobjecten. Persoonlijke aandacht wordt door cliënten als prettig ervaren. Ook zorgt het voor meer kwaliteit van leven. Aandacht stimuleert de zintuigen, zorgt voor ontspanning en gaat de verveling tegen. Hierdoor neemt onrust af en zingeving toe.

Het snoezeltentje is geschonken door de Stichting Vrienden van Noorderhaven. Wij zijn hen daar zeer dankbaar voor. Temeer omdat dit soort uitgaven niet door de reguliere zorgbudgetten worden bekostigd.