Symphonic Emotions: een muziektool die zorgt voor meer beweging

Voor bewoners van woonzorgpark Groot Schuylenburg te Apeldoorn, is een goede conditie belangrijk, maar niet vanzelfsprekend. Want oefentherapie is soms een beproeving en niet iets dat een cliënt uit zichzelf snel oppakt. Met deze vraagstelling gingen Johan Elbers en Jan Jakob Leidekker van het Innovatielab van ’s Heeren Loo enkele jaren geleden aan de slag.

Op basis van onderzoek en heel wat interviews kwamen ze uit op een activator die alle mensen verstaan, verbindt en in beweging brengt, namelijk muziek. Muziek heeft impact op onze hersenen, emoties en gedrag. Vooral vrolijke en opzwepende muziek zorgt voor een hogere productie van dopamine, waardoor je je direct beter voelt en minder stress en pijn ervaart. Daarnaast prikkelt muziek de motorische gebieden, die zorgen voor een bijna onbedwingbare neiging om mee te bewegen met de maat. Zelf muziek maken versterkt dit gevoel en stimuleert om door te gaan.

Op zoek naar een muzikale bewegingstool kwamen Johan en Jan Jakob in contact met Bart Peters van het bedrijf Symphonic Emotions, dat zijn oorsprong kent in het muziek- en dansonderwijs. Vanuit een co-creatie met zorgprofessionals is in 2021 een interactieve muziekapplicatie gebouwd. Speciaal bedoeld om mensen met een handicap te stimuleren meer te gaan bewegen. Het resultaat van de tool is verbluffend. Zodra de computer wordt aangezet, voelt de deelnemer zich uitgenodigd om te gaan bewegen. De cliënt ontspant, is ‘in control’ en heeft plezier.

Het Innovatielab heeft dankzij een nalatenschap twee bewegingstools van Symphonics Emotions voor de bewoners van Groot Schuylenburg kunnen aanschaffen t.w.v. €18.373,85. Daar zijn we heel dankbaar voor, want dit soort aankopen worden niet vanuit de reguliere zorgbudgetten bekostigd. Cliënten, zorgbegeleiders en verwanten die de tool willen uitproberen, hoeven enkel langs te gaan bij de Innovatielab aan de Laan van Groot Schuylenburg 411 te Apeldoorn of te bellen naar Jan Jakob Leidekker op nummer 06 - 20 93 97 48.