The Cube: Een 360° beleving zonder VR-bril

Op donderdag 14 december hebben we in Apeldoorn The Cube in gebruik genomen. The Cube is een vierkante box van 2 x 2 x 2 meter. Op de vier wanden vinden projecties plaats, zodat je in een 360° beleving krijgt.

Toegankelijke ervaringen voor iedereen

Voor mensen met een verstandelijke beperking is het niet altijd vanzelfsprekend om de magie van attractieparken of dierentuinen te ervaren of simpelweg eropuit te gaan. Hun unieke behoeften, soms complexe gedrag, en de uitdagingen van reizen maken dit vaak onmogelijk. Bovendien zijn attracties meestal niet ingericht op de speciale behoeften van mensen met een verstandelijke beperking. Virtual Reality biedt de mogelijkheid om zo’n ervaring te beleven, maar het dragen van een VR-bril wordt door mensen met een verstandelijke beperking vaak als belemmerend en vervelend ervaren. Ook sluit het ze af van de omgeving, wat hen een gevoel van onveiligheid geeft. Voor hen is The Cube een uitkomst. The Cube biedt een virtueel uitje voor iedereen!

Dol op achtbanen

Johan Elbers en Jan Jakob Leidekker van ’s Heeren Loo raakten over hun ideeën in gesprek met filmmaker en animator Silvester Zwanenveld van Silly Productions. Samen maakten zij het idee van The Cube werkelijkheid. In The Cube is plaats voor twee personen, zodat cliënt en begeleider samen een film kunnen bekijken. De reacties van cliënten zijn hartverwarmend. Brent is dol op achtbanen. Met zijn handen in de lucht beleeft hij de ene na de andere looping in de achtbaan. De ‘films’ zijn speciaal ontwikkeld voor The Cube. Dat was mogelijk dankzij de samenwerking met De Apenheul, Dierenpark Amersfoort, Pon (Porsche) en het Spoorwegmuseum.

Daarnaast zijn er nog drie animatiefilms beschikbaar: een rit in de achtbaan, een tocht met een koets door een bos en een vaart met een onderzeeër. De content is ontwikkeld op aangeven van cliënten.

Dankzij 24 bedrijven

Drie woonzorgparken van ’s Heeren Loo krijgen de beschikking over The Cube: Groot Schuylenburg in Apeldoorn, Noorderhaven in Julianadorp en de Hartenberg in Wekerom. The Cube is ontwikkeld dankzij de financiële steun van 24 bedrijven. Wij willen iedereen die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van The Cube enorm bedanken. Fijn dat we samen kunnen bijdragen aan een mooi leven voor cliënten.