Unieke zorgrobot helpt bij zelfstandigheid

Unieke zorgrobot helpt bij zelfstandigheid

Zorgrobot ‘Maatje’ helpt cliënten om zelfstandiger te kunnen leven. Maatje, ontwikkelt door Smartrobot Solutions, is een sociale robot en kan dankzij inzet van 4G data overal mee naartoe. Als een echt maatje!

Maatje en Rick

Maatje wordt als pilot ingezet bij Rick, een cliënt die graag nog zelfstandiger wil worden. Maatje gaat hem helpen bij zijn dagelijkse structuur en het herinneren aan zijn taken. Hierdoor hoeven voor deze taken geen begeleiders meer te ondersteunen. Plezierig voor zowel Rick als de begeleiders. Maatje staat op een centrale plek in huis en spreekt het dagprogramma uit.

Altijd iemand dichtbij

Maatje spreekt geplande afspraken of taken uit met bewegingen. Als familielid, verzorger of zorgverlener wordt, via een app op de telefoon, een berichtje geschreven met een beweging eraan gekoppeld en het tijdstip wanneer Maatje het moet melden. Bewegingen kunnen zelfs niezen zijn zodat Maatje als een echt mensje overkomt. Maatje kan muziek afspelen waarop hij kan dansen of bewegingsoefeningen kan voordoen. Tevens is dialoog via stem mogelijk. Bijvoorbeeld bij het woord weerbericht zal Maatje vertellen wat de temperatuur is en of er een jas aan moet of niet.

Opbouw in fases

Samen met Smartrobot Solutions gaat ’s Heeren Loo de komende tijd Maatje verder ontwikkelen. In een tweede fase is het mogelijk op afstand mee te kijken door de camera in het hoofd van Maatje, zijn hoofd te besturen en hem te laten lopen. Daarnaast kan de cliënt met Maatje bellen zodat hij/zij de stem hoort van verzorger of familielid.

’s Heeren Loo  is trots op deze ontwikkeling. Naast meer zelfstandigheid biedt Maatje door haar alarmfunctie ook veiligheid. Wanneer een cliënt voor een bepaald tijdstip niet met Maatje heeft gesproken, kan Maatje een bericht naar de begeleider sturen. Komende periode zal duidelijk worden op welke manier de zorgrobot toepasbaar is voor cliënten. Het doel is dat Maatje steeds meer cliënten gaat ondersteunen om zelfstandiger te worden.

Gerelateerde items

Terug naar boven